пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Клітинне ядро

 

Одна з найважливіших органел клітини —ядро, яке являє собою сферичне тіло 5-10 мкм діаметром і містить в собі більшу частину генетичної інформації у вигляді довгих ниток ДНК. Ці органели присутні в усіх рослинних клітинах, за винятком члеників ситовидних трубок флоеми. Основна функція ядра — контроль за життєдіяльністю клітини, збереження та передача генетич¬ної інформації дочірнім клітинам в процесі поділу клітин. Ядро оточене подвійною ядерною мем¬браною і має в своєму складі хроматин, ядерця та нуклеоплазму.

На зовнішній мембрані розташовані рибосоми, подекуди мембрана поєднується з ендо¬плазматичним ретикулумом. Внутрішня мембрана місцями дає випинання всередину ядра. На 1 мкм2 ядерної оболонки зустрічається від 10 до 100 пор діаметром до 20 нм. Пори ядра — ди¬намічні структури, які періодично закриваються і відкриваються, регулюючи обмін речовин між яд¬ром та цитоплазмою.

Внутрішня будова ядра змінюється в залежності від його стану. Розрізняють два періоди в житті ядра — метаболічний між поділом) та період поділу його. В метаболічний період в ядрі є одне або декілька ядерець. Вони складаються із сильно переплетених ниток — нуклеонеми і містять до 80% білку, 10-15% РНК і незначну кількість ДНК. Основна функція ядерця — синтез ядерних білків. Ймовірно, що в них синтезується і певна кількість специфічних рибосомальних білків. Є дані, що в ядерці можливе самозбирання рибосом. При руйнуванні ядерець, напри¬клад ультрафіолетовим випромінюванням, ядро втрачає здатність до поділу.

Ядро заповнене нуклеоплазмою і переплетеними, скрученими хроматиновими нитками. Хроматин складається із ДНК та гістонових і негістонових білків, незначної кількості РНК та ліпідів. Характерною рисою метаболічного періоду ядра є процес самовідтворення (под¬воєння) молекул ДНК — реплікація. Лише після цього ядро переходить до поділу, тобто мітозу.

В такий період життя ядра клітини, його ядерна оболонка розпа¬дається, ядерця зникають, хроматинові нитки ущільнюються, формуючи хромосоми. Форма хромосом різноманітна і специфічна для даного ви¬ду організмів. Довжина хромосом до 20 мкм і в ній компактно вкладена молекула ДНК довжиною до 2 см. В окремих ділянках хромосом (локу- сах) розташовані певні гени, які несуть інформацію для синтезу білків.

Ядерний геном містить генетичну інформацію вона записана послідовністю нуклеотидів в молекулі ДНК) про будову всіх ферментів їх близько 10 000), структурних білків і РНК клітини, а також про регуля¬торні механізми їх синтезу.

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 161
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь