пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Мікротрубочки та мікрофіламенти

Цитоскелет — динамічна, опірно-рушійна система клітини, що слугує як механізм стабілізації цитозоля. З ним пов’язані зміни форми клітини, переміщення внутрішньоклітинних структур, їх орієнтування, певна локалізація органел, наприклад, ядра, більшості біомолекул, зокрема фер¬ментів в цитоплазмі. Полімеризація і розпад структур цитоскелету якраз і забезпечує перехо¬ди ділянок цитоплазми із золя в гель. В цитоплазмі рослинних клітин ідентифіковано нем’язевий актин, який становить 10-15% загального вмісту білку в клітині і відіграє основну роль в русі цитоплазми.

Збирання глобулярних мономерів (Г-актину) в подвійну спіраль фібрилярного (Ф-актину) відбувається із затратою енергії за участю іонів магнію. Такий фібрилярний актин утворює мікрофіламенти, які беруть участь в русі цитоплазми. Крім того, мікрофіламенти можуть ство¬рювати сіткоподібну структуру цитоплазми.

Досить часто мікрофіламенти формують плетиво безпосередньо під плазмалемою, або під час циклозу на поверхні розділу між нерухомою та рухо¬мою частиною цитоплазми. Ймовірно, вони беруть участь в ендо- та екзоцитозі. Відокремлені молекули актину зра¬зу ж спонтанно формують філаменти. Більшість фер¬ментів цитозолю, не задіяних в процесах обміну речовин, теж зв’язуються актиновими філаментами.

Інший тип субодиниць цитоскелету — мікротрубочки.

Разом з мікрофіламентами, вони формують гнучку струк¬туру цитоскелету. Це полі трубочки діаметром до 25 нм, кожна з яких складається із ланцюжків глобулярниого білку тубуліну. Вважають, що стінку мікротрубоч¬ки формують 13 ланцюжків білку тубуліну, згорнутих спірально. Мікротрубочки — динамічні структури, які ре-гулярно руйнуються і відновлюються заново. їх збирання проходить в особливих місцях клітини, які називають цен¬трами організації мікротрубочок. Збирання мікротрубо- чок потребує кислого рН, іонів магнію, ГТФ і АТФ. Іони кальцію в надлишку сприяють дисоціації мікротрубочок.

Швидкість збирання залежить від концентрації мономерів тубуліну. Сам процес збирання здійснюється в два ета¬пи. Спочатку формується так звана затравка, а потім мікротрубочка росте шляхом приєднання субодиниць.

Функції мікротрубочок досить різноманітні. Вони приймають участь в утворенні клітинної оболонки, контролюють пакування целюлозних мікрофібрил, які відкладаються плазмалемою на клітинну стінку. Мікротрубочки відіграють важливу роль у формуванні серединної пластинки при поділі клітин.

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 182
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь