пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поясніть, чому мінеральні добрива можуть виступати джерелом забруднення навколишнього середовища і як можна уникнути цього?

Рослинний організм засвоює не більше 50% мінеральних елементів,які вносяться у вигляді добрив.  Друга половина залишається в грунті,грунтових водах або розсіюється в атмосфері – спричиняючи проблему забруднення навколишнього середовища надлишковими кількостями хімічних елементів.

Одним з наслідків використання  високих доз мінеральних добрив є забруднення грунту. Це може відбуватися за рахунок домішок,які містяться в добривах. Серед цих домішок є значні кількості важких металів:уран,торій…Господарська діяльність людини впливає на кругообіг азоту. Систематичне застосування азотних добрив зумовлює збільшення рівня сполук азоту не тільки в грунтах,а й у поверхневих та грунтових водах. У зв’язку з використанням мін.добрив знижується біологічна цінність рослинних продуктів унаслідок зрушення співвідношення зольних елементів і зміни складу органічних компонентів.

Для уникнення забруднення потрібно поліпшувати технології виробництва мін.добрив та їхнього використання: мін.добрива мають вноситися в грунт в агрохімічно обґрунтованих дозах;використання повільно розчинних добрив,що знижують втрати азоту;використання речовин,які затримують процес нітрифікації…


01.04.2015; 23:41
хиты: 549
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь