пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Яке значення для процесу метаболізму має оптимізація показника pH у клітині?

Посилення кислотності поживного субстрату сприяє поглинанню аніонів. Навпаки, підвищення лужності обумовлює надходження катіонів. Так, коли коріння поглинають більше аніонів, вміст органічних кислот в рослинах зменшується, і, навпаки, коли катіони переважають над аніонами, утворення  органічних кислот значно посилюється. На життєдіяльність рослин  pH може  впливати не прямо, а, наприклад, через розчинність в грунті поживних речовин. Так, фізіологічно кислі солі сприяють розчиненню і засвоєнню фосфору і фосфоритів, а також солей заліза і алюмінію. Дослідами з водоростями встановлено, що чим більша потреба організму в залізі, тим більшою мірою реакція середовища зсувається в бік зменшення pH. Хлороз деяких рослин на лужних грунтах пояснюється не шкідливою дією реакції середовища, а недостатністю  заліза в ній. При наявності вапна і фосфатів залізо переходить в нерозчинну форму і стає недоступним для рослин, в результаті чого спостерігається хлороз (хоча залізо є в грунті в достатній кількості). pH грунту може впливати також на розчинність токсичного іона алюмінію при pH 4,5-8,5 солі алюмінію нерозчинні, а в більш кислому середовищі (pH менше 4,5) розчинність їх різко підвищується.

Надходження в рослини поживних речовин дуже погіршується  при високій концентрації іонів водню, тобто при підвищеній кислотності розчину. Висока концентрація в розчині іонів водню  негативно впливає  на фізико-хімічний стан цитоплазми клітин кореня. Зовнішні клітини кореня ослизнюються, порушується їх нормальна проникність, погіршується ріст коренів і поглинання ними поживних речовин. Негативна дія кислої реакції сильніше виявляється при відсутності або нестачі інших катіонів, особливо кальцію, в розчині Кальцій гальмує надходження іонів H +, тому при підвищеній кількості кальцію рослини здатні переносити більш кислу реакцію, ніж без кальцію.

Реакція розчину впливає на інтенсивність надходження окремих іонів в рослину і обмін речовин. При кислій реакції підвищується надходження аніонів (разом з іонами Н +), але ускладнюється надходження катіонів, порушується живлення рослин кальцієм і магнієм і гальмується синтез білка, пригнічується утворення цукрів у рослині. При лужної реакції посилюється надходження катіонів та ускладнюється надходження аніонів.

 

 

 

 

 

 


01.04.2015; 23:41
хиты: 506
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь