пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Поясніть залежність надходження солей через кореневу систему від наявності кисню, інтенсивності дихання, фотосинтезу тощо.

Солі поглинаються рослинним організмом одночасно з водою за допомогою кореневої системи. В невеликій кількості вони можуть надходити і через листки, тому позакореневе підживлення рослин стало поширеним сільськогосподарським заходом.

Одностороннє переважання (висока концентрація) у розчині солей, особливо надлишок якого-небудь одновалентного катіона, надає шкідливу дію на рослину. Розвиток коренів відбувається краще в багатосольовому розчині. У ньому проявляється антагонізм іонів, кожен іон взаємно перешкоджає надмірному надходженню іншого іона в клітини кореня. Наприклад, Са 3 + у високих концентраціях гальмує надмірне надходження K +, Na + Mg 2 + і навпаки.
При наявності кальцію в розчині створюються нормальні умови для розвитку кореневої системи.Особливо сильно погіршується розвиток коренів і надходження в них поживних речовин при високій концентрації іонів водню, при підвищеній кислотності розчину. Висока концентрація в розчині іонів водню чинить негативний вплив на фізико-хімічний стан цитоплазми клітин. Зовнішні клітини кореня ослизнюються, порушується їх нормальна проникність, погіршується ріст коренів і поглинання ними поживних речовин.

 

 

 

 

 

 


01.04.2015; 23:41
хиты: 187
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь