пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66. Філософський постмодерн

  Одним із основних своїх завдань постмодерн вбачає критику класичної

філософії з властивими їй «центризмами» («логоцентризм», «теоцентризм», «антропоцентризм» тощо). Історично склалося так, що утвердження нового завжди супроводжувалося критикою попередніх концепцій. Критичний аналіз попередніх надбань неодноразово спостерігався в історії філософії. Яскравим прикладом є філософія епохи Відродження, яка переосмислювала надбання давньогрецької та давньоримської філософії. Тепер переглядається класична філософія, відбувається напружений пошук нової парадигми знання,нової методології, нового світосприйняття,нового розуміння відношення «об’єкт –суб’єкт», формується нова теорія пізнання. Висуваються нові принципи формування категоріального апарату філософії, серед яких: поняття «події» та «ризоми» у Ж. Дельоза, «епістеми» у М. Фуко, «письма» і «деконструкції» у Ж. Дерріда, «поверхні» та «тіла» у Ж. Дельоза та Ф. Гваттарі.

  На основі вищезазначеного можна виокремити щонайменше дві основні особливості постмодернізму. Перша – його багатоманітність. Постмодерн як культурний феномен має цілу низку вимірів– естетичний, етичний, культурний, політичний, філософський тощо. Естетичний пропонує поєднати елітарну та масову культури, повернутись до мистецтва, що відповідає традиціям, має відношення до навколишньої дійсності. Політичний вимір

орієнтує на проведення децентралізованої, анархічної політики. Філософський – направлений на здійснення радикальних перетворень модерністської метафізики.7

Друга особливість – плюральність. Протиставляючи себе метафізиці модерну,

що називає себе «рупором Істини», «дзеркалом Істини» філософія постмодерну прагне до звільнення людської духовності, суб’єктивності, творчої активності від сформульованих у минулому імперативних норм, регулятивів, які сьогодні перетворилися в ілюзії та помилки, що заважають вільному розвитку особистості. Оскількиініціатори постмодерністської філософіївбачають кінцеву мету своєї стратегії не стільки в просвітництві індивіда, скільки у вільному культивуванні людської суб’єктивності, в утвердженні багатомірної особистості, то цей підхід прийнятоназивати «освітньою філософією».

 Характерною для постмодерну є увага до часткового, індивідуального, спорадичного, що в свою чергу веде до концентрації особи на самій собі, а піклування просебе фактично зачіпає усі аспекти приватного життя.

 


19.12.2014; 21:33
хиты: 189
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь