пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Філософські ідеї структуралізму

     Філософський структуралізм - течія в філософської думки, що поширився переважно у Франції в 60-х роках XX в. Головні його представники - Клод Ле-ві-Строс (р. 1908), Жак Лакан (1901 1981), Мішель Фуко (.1926-1984), в певний період творчості (до 1968) визнавав свою близькість до структуралізму.

    Філософський структуралізм виник в руслі структуралізму - ідейного руху в галузі гуманітарних та суспільних наук (лінгвістики, літературознавства, психології, етно-ірафіі, соціології), що розвивалося з 20-х років XX в в Єв-porie під впливом позитивізму і фрейдизму. Структуралістів об'єднує спільна методологічна установка на прийняття структурного аналізу в якості ведучого методу дослідження Пріоритетним вважається вивчення не змісту, а форми, що не елементів, а зв'язків між елементами. Структуралісти вважають. що наукове соціально-гуманітарне пізнання має спиратися на методи природничих і точних наук, оскільки культурна освіта розглядається як аналогічний природному об'єкт. Особливість культурного об'єкта в тому, що він володіє глибинною структурою, створеної колективним несвідомим, і є основою тієї або іншої знаково-сим-воліческой системи.

     Філософи обгрунтовують структуралістський підхід, поширюючи його на розуміння культури в цілому. Суть філософського структуралізму полягає в ідеї про те, що основу культурних об'єктів утворює структура розуміється як сукупність об'єднують елементи зв'язків і відносин-які безособові, безпосередньо не спостерігаються і не усвідомлюються, інваріантні, тобто залишаються незмінними, хоча їх прояви різноманітні і мінливі Культура влаштована за принципами організації та функціонування природної мови Вона сама є мовою в широкому сенсі - складною. знаково-символічної системою.
     Французький етнограф і культуролог К. Леві-Ладі став засновником філософського структуралізму, творцем концепції структурної антропології. Його основна праця так і називається «Структурна антропологія» (1958) Він дає філософське тлумачення методу структурного аналізу, розробленого філологами, і застосовує його до дослідження первісних суспільств. Вчений розглядає системи спорідненості, шлюбні правила, звичаї, ритуали, міфи і т д як мови, способи спілкування, інформаційні коди. В їх основі структура, найбільш загальним принципом якої є бінарне відношення: холодне - гаряче, священне - про-фанное, живе - мертве, своє - чуже, сире - варене і т.

Французький психоаналітик і філософ Ж. Лакан стверджує, що несвідоме підлягає науковому вивченню а його хворобливі прояви - психотерапії, тому що «несвідоме структуроване як мова» і безпосередньо пов'язане з мовним вираженням. Власне, в межах мови, що утворює сферу символічного, в основному протікає життя че Котовського Поза її - «реальне», до якого у людини немає безпосереднього виходу, і «уявний» - область нестійких суб'єктивних утворень.


19.12.2014; 21:33
хиты: 218
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь