пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59. Філософія життя (Ф. Ніцше, А. Бергсон).

Ф. Ніцше (1844-1900р. ) – німець, польського походження, здобув класичну освіту (гімназія, університет).  Після закінчення став філологом, читав в Базельському університеті на посаді професора іс­торію античних культур (знав стародавні мови).  За твір ” Воля до влади “, який видала його сестра, володарка архіву, був проголоше­ний ідеологом фашизму.  20 останніх років свого життя провів в лікарні для божевільних.

Основні його ідеї :

- перший зафіксував перехід від класичної філософії до некла­сичної;

- дуже гостро критикував класичну філософію і культуру.  За йо­го словами класична культура – то культура заборон.   Так як життя є космічною всесвітньої силою, то культура, яка бажає урізати, ввес­ти в рамки життя, убиває його.

- сильно критикував християнську мораль.  Співчуття хворим при­водить до підпорядкування сильних слабим.   Ця позиція не аморальна, а іморальна (позаморальна).

- пропогандує культ надлюдини.  Надлюдина зрозуміло і усвідом­лено, не стримуючи силу життя, дає їй повний простір, не звертаючи на норми моралі.  Воля тоді є воля, коли є проявлення волі до волі. До представників ” філософії життя ” відносяться : А. Бергсон (1859-1941р. ) – французький філософ, і В. Дільтей (1833-1911р. ) – німецкий філософ. Бергсон в свій час отримав Нобелівську премію в галузі витончених  мистецтв. За його словами, вихідною характеристикою життя – є трива­лість.  Тому життя не підлягає розумінню, вивченню, його можна тіль­ки переживати.  Воно протікає в часі, а час є неперервним.  Оскільки наука не має засобів вивчення неперервного, то і вивчення життя не­можливе, воно є поза межами науки.  Але людина має чудовий інстру­мент – інтуїцію.  В фізичному часі ми можемо не орієнтуватись, але те що життя іде в часі ми відчуваємо.  Вихід на безпосереднє сприй­няття сутності здійснює інтуіція (внутрішнє життєве сприйняття – це свого роду горіння, а розум буде продуктом горіння).

 


19.12.2014; 21:33
хиты: 227
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь