пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42.Г. Лейбніц: вчення про монади.

Монада – проста субстанція, суттєвим визначенням якої є сила. Це початок, це джерело всілякого руху. Це своєрідний метафізичний атом.

За поглядами Лейбніца, монада проста й неподільна. А це означає, що монада не є матеріально-речовим освітою, не має протяжності. Сутність кожної монади становить діяльність, яка виражається в безперервній зміні станів. Щось подібне ми можемо спостерігати, споглядаючи життя власної душі.

Лейбніц наділяє монади сприйняттям, уявленням, прагненням і потягом. У силу цього він порівнює їх з людською душею. Монади, підкреслює Лейбніц, називаються душами, коли у них є почуття, і духами, коли вони володіють розумом. Монада чужа пасивність. Одні з них активні в потенції, інші - актуальні. Монада Лейбніца - це, за висловом Л. Фейєрбаха, не тільки багатобарвний, але і багатогранний кристал, що не відає спокою. Кожна монада-замкнутий космос, звідси і знамените вислів Лейбніца: «монади зовсім не мають вікон, через які що-небудь могло б увійти туди або звідти вийти».

Життя монад проявляється не тільки в діяльності, але й в усвідомленні себе. Так, особистість, змінюючись протягом усього життя людини, залишається саме даної особистістю, що зберігає свідомість безперервності свого існування в часі. Вся сукупність монад нагадує цілий народ, схожа на республіку. Подібно душам людей, кожна з них-відокремлений світ, що володіє своїм змістом, до якого не може впровадитися ніяке інше духовний зміст ззовні і з якого не може нічого зовні «просочитися».

Всі монади можна умовно розчленувати на три класи. Перший клас - «голі» монади, які складають неорганічну природу (каміння, землю, траву і т. п.). Другий клас складають монади, що володіють відчуттями і споглядання, і притаманні тваринам. У них діяльність переважно пасивна, пасивний, а самосвідомість їм не властиве. Третій, найвищий, клас монад утворюють душі людей. Їм властива активність свідомості, пам'ять, здатність до міркування і самосвідомість. На вершину піраміди (сходи) Лейбніц поміщає вищу монаду - Бога. Перехід від одного класу до іншого класу монад означає зростання їх ступеня свідомості або розумності, що тотожне зі ступенем її волі.

 


19.12.2014; 21:33
хиты: 275
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь