пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41.Б. Спіноза: вчення про субстанцію.

Відомо, що слабким місцем у вченні Декарта був невизначений статус субстанціі.С одного боку, справжнім буттям володіє тільки нескінченна субстанція - Бог, а з іншого боку, всі інші субстанції (створені і нескінченні) знаходяться в залежності від першої. Виходить, статус субстанцій є неоднаковим. Цей дуалізм у вченні Декарта про субстанцію намагався подолати Спіноза. Він поставив перед собою мету створити моністичний вчення про єдину субстанції.

Вчення Спінози про єдину субстанції дається в першій частині «Етики», названої «Про Бога». На думку філософа, істинної є лише одна субстанція, атрибутами якої є мислення і поширеність, або природа. Крім Бога, не існує жодної іншої субстанції. Бог і субстанція зливаються у нього в одне поняття, Бог не стоїть над Природою, не є Творцем поза Природи, Він знаходиться прямо в ній.

Атрибути і модуси субстанції

Вищеназвані властивості субстанції істотні і фундаментальні. Але субстанція володіє і іншими істотними і загальними властивостями, які Спіноза назвав атрибутами. Відповідно до концепції Спінози, кожна субстанція може мати нескінченне число атрибутів.

Для опису одиничних речей, які є «кінцевими», Спіноза використовує поняття «модус». Одиничні речі, іменовані модусами, мають «зовнішню причину» евоего виникнення та існування. Таке існування характеризується кінцівкою, зміною, рухом в рамках простору і часу.

У філософській системі Спінози відношення між субстанцією і модусами набуло характеру суперечності. Проблема виникнення одиничних речей із субстанції з'ясовна лише з дуже великими труднощами. У цих цілях Спіноза вводить поняття «природа чинить» і «природа створена». Субстанція виступає в ролі природи творить, а одиничні речі - природою створеною. До світу одиничних речей застосовні час, міра і число, які не мають ніякої сили по відношенню до самої субстанції, бо нескінченна величина недоступна виміру. Поняття детермінізму займає у вченні Спінози про субстанцію самостійне місце. Все на світі має свою причину, і тільки субстанція має причину в самій собі. Одиничні речі (модуси) мають лише зовнішню причину свого існування та розвитку. Усе є причиною чогось іншого, бо не існує жодної речі, з природи якої не витікала б ціла дію. У світі, згідно з Спіноза, панує жорсткий детермінізм.

 


19.12.2014; 21:33
хиты: 262
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь