пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Утопічні проекти епохи Відродження

В епоху Відродження були розроблені численні соціальнополітичні та утопічні вчення, зміст яких обговорювався протягом наступних століть, а деякі ідеї обговорюються й досі. олітична філософія Ніколо Мак’явеллі (1469–1527) стверджував, що людина сама по собі ні хороша, ні погана, хоча більше схиляється до поганого.

Політик чи правитель держави не може покладатися на добре в людині, він має приборкувати її злі прояви. Правитель має керувати державою так, щоб протистояти долі, – в цьому його доблесть і чесноти. Ідеалом правління і політичного устрою Мак’явеллі називав Римську республіку.

Картина невідомого художника доби Відродження. Ідальне місто символізує досконалий спосіб співжиття людей, досконале суспільство. Ця тема, яка витоками сягає ідеального міста-держави Платона, була дуже популярна у добу Ренесансу. До неї зверталися філософи Томас Мор, Томазо Томас Мор (1478–1535) висловлював майже протилежні ідеї.

Він вважав, що природа людини переважно хороша, в державі мають панувати мир і спокій, а люди – жити в рівності, покладаючись на природне право. У державі не повинно бути приватної власності. В цих думках, як ми бачимо, відчуваються платонівські ідеї ідеальної держави, щоправда, якщо Платон висував вимогу рівності і відсутності приватної власності тільки до вузького прошарку людей ідеальної держави, а саме до воїнів і філософів, то Мор розповсюджує ці принципи на всіх жителів держави.

Зрештою, Жан Боден (1529–1596) та Гуґо Ґроцій (1583–1645) намагались знайти «золоту середину» між філософією Мак’явеллі та Мора. Боден, як і Мак’явеллі, вважав основою держави сильні закони, які, однак, так само, як і у філософії Мора, мають спиратися на закони природи. На «природному праві» наголошував і Ґроцій.


19.12.2014; 21:33
хиты: 228
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь