пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Розвиток схоластики

Починаючі з кінця VIII століття у західноєвропейській філософії зароджується новий тип філософської думки, який отримав назву схоластика. Схоластика це своєрідне поєднання філософських ідея з педагогікою. Схоластика є досить специфічний тип релігійної філософії, де теологія панує над філософією. Ми можемо згадати відомий вислів Томи Аквінського: «Філософія служниця теології». Незважаючи на те, що більшість науковців стверджують, що схоластичний період у західноєвропейської філософії був досить темним та занадто релігійно ангажованим, але завдяки цьому типу філософської думки зародилися у Європі перші університети, які вплинули на розвиток не лише філософії та теології, але і на вивчення так званих семи вільних наук.

Схоластичну філософію поділяють на три періоди.

Перший період схоластики або раній припадає на ІХ-ХІІ століття. Раній період схоластики характеризується особливостями виникнення та формування схоластичної філософії, а також переосмисленням метафізичних ідей Аристотеля та святих отців церкви періоду апологетики та патристики. Основними представники ранньої схоластки були: Алкуїн, Ансельм Кентерберійський, Петр Даміані, П’єр Абеляр, Іоан Скот Еурігена, Альмарик із Бена, Бонавентура, Гікмар Реймський, Фульбрет Шартський, Пасхазій Радберт та інші.

   Другій період схоластики або середня схоластика (ХІІІ століття) характеризується філософським енциклопедизмом, саме у цей період формуються перші філософські енциклопедії. Крім того відбувається своєрідна дискусія між прихильниками Аристотеля та Августина Аврелія, а також відбувається специфічне пояснення віри та розуму.

Основними представниками цього періоду були: Тома Аквінський, Дунс Скот, Роджен Бекон, Вітело та інші.

   Третій період схоластики або пізній період розпочався ХIV столітті, характеризувався систематизацією раціоналістичності мислення. Основиними представниками цього періоду були: Альберт Саксонський, Вільям Окам, Жан Бурідан та інші.

Схоластичний період був досить багатограним не зважаючи ни єдиний споглядальний центр теоцентризму, коли у центрі усього Сущого був Бог. Саме Бог був головною полемістичною ідеєю схоластичної філософії, але навколо цього існувало безліч різних філософських та теологіяних поглядів.

Тому не можна остаточно сказати, що схоластична філософія була темною, що не розвивала людство. Це не так, адже мета схоластики – навчання людей слова божого і семи вільних наук.

 

 


19.12.2014; 21:33
хиты: 271
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь