пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61. Управління онтогенезом. Роль вітамінів, гормонів та інших біологічно активних сполук в сільськогосподарських тварин і рослин. Поняття експресивності і пенетрантності гену. Значення єдності внутрішнього та зовнішнього середовища в розвитку організму.

 Направлене вирощування тварин - є головним методом управління онтогенезом, тому відбувається цілеспрямована система впливу на розвиток тварини з метою формування у нього бажаних ознак і властивостей. Відомо, що більш пластичні, мінливі під впливом зовнішнього середовища молоді тварини, тому цей фактор слід максимально використовувати з ембріонального періоду і на ранній стадії постембріонального періоду. Підвищення продуктивних якостей і вдосконалення корисних біологічних властивостей сільськогосподарських тварин неможливі без глибоких знань закономірностей їх індивідуального розвитку. Особливо важливу роль в  процесах відіграють залози внутрішньої секреції: щитовидна, гіпофіз, статеві і т.д. Тироксин щитовидної залози стимулює обмін речовин, в оптимальній дозі забезпечує хороший ріст. Щитовидна залоза регулює процеси диференціації зростаючих організмів. Гормон росту передньої долі гіпофіза викликає посилене споживання тканинами протеїну і прискорює їх ріст. 
Статеві залози також мають великий вплив на розвиток тварин. Гіперфункція статевих залоз і раннє статеве дозрівання тварин ведуть до більш раннього закінчення їх зростання.
Вплив також надає стать тварин. Це вплив обумовлено генетичними відмінностями між тваринами чоловічої і жіночої статі, а також впливом статевих гормонів. З численних факторів, що впливають на розвиток тварин, найбільш істотне значення мають: харчовий режим, температура навколишнього середовища, світло, тренінг та утримання тварин. 
Встановлено, що харчовий режим є одним з найбільш дієвих факторів, що впливають на розвиток тварини. Загальний недолік корму або окремих поживних речовин: протеїнів, вуглеводів, жирів, мінеральних речовин, вітамінів, а також біологічна повноцінність протеїну викликають різного роду  розлади у розвитку тварин. У зв'язку з цим знижується загальна життєздатність і в кінцевому підсумку це призводить до підвищення смертності. Пенетрантність —  це частота фенотипового прояву гена.Рівень пенентрантністі визначається як процент особин сукупності,що несуть відповідний ген в яких цей ген фенотипово проявился.Пенетрантність буває повною якщо домінантний або гомозиготно рецесивний ген проявиться в усіх 100% особин в генотипах в яких міститься даний ген.Під терміном експресивність  мають на увазі ступінь фенотипового проявлення ознаки. Біологічне значення рефлексів полягає в регуляції роботи органів і їх функціональних взаємодій для забезпечення постійності внутрішнього середовища організмузбереження його єдності і пристосування до умов існування. На основі рефлекторної діяльності нервової системи забезпечується функціональна єдність організму і визначається його взаємодія із зовнішнім середовищем — його поведінка. 


14.12.2014; 17:51
хиты: 224
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь