пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43.Успадкування ознак, зчіплених зі статтю при гетерогаметності чоловічої статі в рецепрокних схрещуваннях. Успадкування «хрест-навхрест» («кріс-крос»).

Перехресне успадкування стевих хромосом при гаметогенетності як чоловічої, так і жіночої статі дістало назву крис-крос успадкування. Закономірності крис-крос успадкування проявляються не тільки в комах, а і в амфібій, рептилій, птахів, ссавців, у дводомних видів рослин.Гени локалізовані в х-або z-хромосомах, у разі гетерогаметності чоловічої статі передаються від батька лише до дочки ,а в разі гетерогаметності чоловічої статі –від матері до сина. При цьому в разі гетерогаметності чоловічої статі батько передає майбутньому сину єдину У-хромосому . Аналогічна ситуація складається гетерогаметності чоловічої статі:тут мати передає свою єдину w-хромосому лише дочці. 

 Серед усього хромосомного набору в самців і самок є деякі відмінності. У савців у самок всі хромосоми парні, у самців одну пару становлять різні за розміром і формою хромосоми. Оскільки від цієї пари залежить стать, їх назвали статевими хромосомами, а всі інші – аутосомами. Крім того, гомологічні статеві хромосоми самок савців і людини назвали ікс-хромосомами (хх), а негомологічні хромосоми самців – ікс (x) і ігрек (y). У птахів, плазунів і метеликів, навпаки, самки мають хy, а самці – хх хромосоми (або ZW і ZZ).

Крім генів, які визначають стать у статевих хромосомах, як і в аутосомах, є гени інших ознак. Такі гени й ознаки, що контролюються ними, називаються зчепленими зі статтю. Успадкування таких ознак дещо відрізняється від успадкування ознак, гени яких містяться в аутосомах. Це залежить від того, що статеві хромосоми х і y генетично нерівноцінні. Якщо х-хромосома за кількістю генів не відрізняється від аутосоми, то y-хромосома вважається генетично інертною, тобто в ній дуже мало генів і більшість з них неактивні. Це призводить до прояву рецесивного гена в чоловічої статі, коли в х-хромосомі він буде в гемізиготному стані.

Нині явище зчепленого зі статтю успадкування ознак (генів) використовується на практиці, особливо у птахівництві для раннього розпізнавання статі відразу після вилуплення курчат, а також враховуються й інші зчеплені зі статтю гени, зокрема, які контролюють швидкість росту оперення на крилах і хвості, забарвлення пуху і розміри тіла.

 

 

 


14.12.2014; 17:51
хиты: 261
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь