пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Співвідношення статей в природі і проблеми його штучної регуляції. Практичне значення регуляції співвідношення статей.

Однак очікуване в теорії чисто статистичний розподіл підлог, Який за законом великих чисел повинно прагнути до співвідношення 1:1 насправді не підтверджується. Співвідношення статей у біології визначається кількістю самців,припадають на 100 самок. При цьому розрізняють первинне співвідношення статей, тобто співвідношення статей зигот, вторинне - співвідношення статей при народженні та третинне - співвідношення статей зрілої, здатної розмножуватися популяції.

Для вторинного співвідношення статей у людини і різних тварин характерно помітне переважання числа самців над числом самок та наявність найбільш виражених розбіжностей між даними різних авторів головнимчином у тих тварин, у яких людина найбільш активно втручається в співвідношення статей, прагнучи штучно змінити його в ту або іншу сторону (наприклад, у курей, де у зв'язку з установкою на отримання яєць півники збиткові).

Однак це не можна пояснити більш високою життєздатністю чоловічих ембріонів: Дослідження співвідношення статей загиблих ембріонів і у тварин, і у людини призводять допротилежного висновку. Переважання саме первинного співвідношення статей можна імовірно пояснити тим, що або сперматозоїди, що містять Х-і Y-хромосоми, знаходяться в спермі в нерівних кількостях, або шанси запліднити яйцеклітину у них різні.

Популяційні механізми регуляції співвідношення статей

Для реалізації популяційного механізму необхідно, щоб ймовірність мати нащадка даного статі розрізнялася в різних особин і визначалася їх генотипом. При цьому повинна існувати зворотна залежність між репродуктивним рангом даної особини і підлогою її потомства: чим вище репродуктивний ранг, тим більше має бути нащадків протилежної статі. В цьому випадку регуляція може здійснюватися на популяційному рівні, більшим чи меншим участю у розмноженні особин, що дають в потомстві надлишок самців або самок.

Існування негативного зворотного зв'язку показано прямими експериментами принаймні у трьох видів (у одного виду рослин і двох видів тварин): Melandrium album, Lebistes reticulatus peters, Macrocheles. Багато видів рослин і тварин (4 види рослин і 16 видів тварин), а також людина володіють тими чи іншими механізмами для її реалізації.

 

 

 


14.12.2014; 17:51
хиты: 222
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь