пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Спорогенез (мікроспорогенез і макроспорогенез), гаметогенез у рослин.

Процес формування статевих клітин у рослин поділяються на два етапи: спорогенез – утворення спор; гаметогенез – утворення гамет.

Макроспорогенез – в молодій сім’ябрунці відокремлюється одна диплоїдна клітина, яка росте і перетворюється в мегаспору. Після двох мейотичних поділів утворюється тетрода мегаспор, кожне з яких є галоїдною, проте лише 1 з них розвивається, а 3 інших гинуть.

Мікроспорогенез – формування мікроспори починається в пиляку. Спочатку в молодому пиляку утворюється споро генна тканина – археоспорій, який ділиться і стає материнською клітиною пиляку, що називається – мікроспороцитою. Мікроспороцит ділиться мейотично в результаті чого утворюється 4 гаплоїдні клітини мікроспор, що називаються – тетродами. Коли ці тетроди дозрівають вони розпадаються на окремі мікроспори і утворюють внутрішні клітини і зовнішню оболонку екзину.

Мікрогаметогенез – після першого поділу мейозу утворюється вегетативна і генеративна клітини. Вегетативні клітини не діляться, а накопичують запасні речовини, які підуть на ділиння генеративної клітини і ріст пилкової трубочки стовпчика маточки. Генеративна клітина ділиться на дві з утворенням чоловічих клітин – сперміїв.

Мегагаметогенез – мегаспора росте, в ній ділиться ядро декілька разів (ендомітоз) і утворюється восьми ядерна клітина, де 4 ядра знаходиться біля мікропіле, а решта 4 на хазальній протилежній стороні. З 4 ядер біля мікропіле лише 1 запліднюється і розвивається, 2 ядра гинуть, а 1 рухається до протилежної сторони і зливається з одним з ядер з утворенням диплоїдної клітини, що називається – центральне ядро зародкового мішка. Три ядра, що лишилися на хазальній стороні перетворилися в клітини антиподи. В результаті трьох поділів в зародковому мішку утворюються 6 однакових спадкових ядер одне з яких дає яйцеклітина


14.02.2015; 00:27
хиты: 1559
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь