пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. Основні досягнення селекції рослин, тварин і мікроорганізмів. Перспективи розвитку селекції у зв’язку з успіхами молекулярної генетики, цитогенетики і генної інженерії.

 Селекція – це наука про теоретичні основи створення нових і поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин та штамів мікроорганізмів.

Селекція в рослиництві. Вважається, що одночасно із землеробством з'явилася і примітивна селекція. Людина, почавши вирощувати рослини, відбирала, зберігала й намагалася проростити кращі з них. Відомо, що чимало культурних рослин почали своє життя ще за 10 тисяч років до нашої ери. Селекціонери давнини зуміли створити прекрасні сорти плодових рослин, винограду, багато сортів пшениці, баштанних культур. Великий вплив на розвиток селекції рослин мали роботи західноєвропейських селекціонерів практиків XVIII століття. До них належать англійські вчені Галлет, Ширеф, німецький учений Рімпау. Ними були створені кілька нових сортів пшениці, розроблені способи виведення нових сортів. Вже в 1774 р. під Парижем створюється селекційна фірма «Вільморен», її селекціонери першими у світі звернули увагу на буряк, їм вдалося вивести такі сорти цукрового буряка, які містили практично втричі більше цукру. Цією роботою був доведений величезний вплив селекції на зміну природи рослин у потрібному людині напрямку. У Європі й Північній Америці наприкінці XVIII — початку XIX ст. з'являються нові промислові насінницькі фірми і великі селекційно насінницькі підприємства. Селекцію плодових культур починає  Мічурін. Він застосовує нові оригінальні методики, за допомогою чого і виводить безліч нових сортів. У Мічуріна чимало робіт із гібридизації географічно віддалених форм. Його роботи мали велике значення для теорії й практики селекції рослин. Для селекції рослин велике значення мають розвиток наукових основ добору й гібридизації. Важливими є також методи створення вихідного матеріалу. До них належать експериментальний мутагенез, клітинна селекція, хромосомна й генна інженерія, гібридизація протопластів, культура зародкових і соматичних клітин і тканин рослин. Сучасна селекція трохи відрізняється від тієї, яка була раніше. Зараз як вихідний матеріал у ній використовуються природні й гібридні популяції, самозапилені лінії, штучні мутанти. Більшість сортів сільськогосподарських рослин була створена за допомогою добору і внутрішньовидової гібридизації. У результаті були отримані мутантні й поліплоїдні сорти зернових, технічних і кормових культур.

СЕЛЕКЦІЯ У ТВАРИННИЦТВІ. Як і в селекції рослин, на ранніх етапах розвитку тваринництва породи створювалися в результаті несвідомого добору або під впливом природно-економічних умов. Але процес нагромадження зоотехнічної інформації тривав, і незабаром склалися певні методи створення порід за здалегідь наміченою програмою добору й підбору. Почав використовуватися інбридинг, щоб закріпити певні якості. Інбридинг — близькоспоріднене схрещування тварин. У такий спосіб були виведені чимало порід світового значення (шортгорнська, голландська породи великої рогатої худоби й ін.). У селекції тварин широко застосовуються сучасні генетичні методи. Серед них велике значення мають генетика популяцій, а також імуногенетика. Постійно розробляються методи вивчення мінливості, спадковості й генетичної кореляції ознак. У домашніх тварин, подібно до рослин, часто можна спостерігати явище гетерозису. Він застосовується у тваринництві й птахівництві. За допомогою селекції стало можливим підвищення білковості молока в молочної худоби, збільшення виходу м'яса і зменшення вмісту жиру в тушах м'ясних порід великої рогатої худоби і свиней, одержання вовни необхідної довжини й тонкості в овець.

СЕЛЕКЦІЯ МІКРООРГАНІЗМІВ. Важливу роль у житті людини відіграють і мікроорганізми. За їхньою допомогою можна створювати речовини, що використовуються в різних областях медицини й промисловості (виробництво деяких органічних кислот, спирту, хлібопечення, виноробство ґрунтуються на діяльності мікроорганізмів). Виняткове значення для здоров'я людини мають антибіотики, їх відносять до особливих речовин. Антибіотики є продуктами життєдіяльності деяких мікробів і грибів, що вбивають хвороботворні мікроби й віруси. Методи селекції широко застосовуються, щоб одержати найпродуктивніші форми мікроорганізмів. За допомогою методів добору вчені виділяли штами мікроорганізмів, які були активними синтезаторами того або іншого продукту, використовуваного людиною. Це можуть бути антибіотики, вітаміни й інші речовини. Мікроорганізми можуть мутувати, що закріплено спадково. Учені широко використовують метод експериментального отримання мутацій під дією рентгенівських, ультрафіолетових променів і деяких хімічних сполук. За допомогою таких методів спадкова мінливість мікроорганізмів підвищується в десятки і навіть сотні разів.


14.12.2014; 17:51
хиты: 237
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь