пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Центри походження культурних рослин по І.М Вавілову.Поняття про сорт ,породу .штам.

В 1926–1939 рр. Вавилов. На підставі матеріалів про світові рослинні ресурси виділяв 7 основних географічних центрів походження культурних рослин:

1.Південноазіатський тропічний центр (близько 33% від загального числа видів культурних рослин).

2.Східноазіатський центр (20% культурних рослин).

3.Південно-западноазіатський центр (4% культурних рослин).

4.Середземноморський центр (приблизно 11% видів культурних рослин).

5.Ефіопський центр (близько 4% культурних рослин).

6.Центральноамериканський центр (приблизно 10%)

7.Андійський (Південноамериканський) центр (близько 8%)

Сортом чи породою називають таку   популяцію організмів,яка створена шляхом штучного добору і характеризується спадково закріпленими ознаками високої господарської продуктивності.

Породою, сортом, штамом називають популяцію організмів, штучно створену людиною, яка характеризується певним генофо­ндом, спадково закріпленими морфологічними і фізіологічними ознаками, певним рівнем і характером продуктивності. Усі осо­бини усередині сорту, породи, штаму мають схожі спадкову орга­нізацію і зовнішні ознаки і однотипну реакцію на вплив чинників зовнішнього середовища. Наприклад, молочні породи великої рогатої худоби відрізняються величиною надою, відсотком жир­ності та змістом білка в молоці. Всі їх цінні властивості виявля­ються лише при доброму утриманні, годуванні та в певних приро­дних умовах. Штами мікроорганізмів здатні забезпечувати пев­ний рівень синтезу антибіотиків, ферментів, вітамінів тільки при оптимальному складі поживного середовища. Сорти і породи, створені для однієї географічної зони, не завжди придатні для розведення в інших умовах, тобто вони районовані (рекомендова­ні для розведення в певних районах).

 


14.12.2014; 17:51
хиты: 310
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
науки о здоровье
медицинские науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь