пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Оформлення результатів наукової діяльності

Будь-яке наукове дослідження спирається на роботу з літературними джерелами, що вимагає володіння методами фіксації і збереження наукової інформації.

План - це короткий перелік проблем, досліджуваних у науковому тексті; «порядок розміщення частин якого-небудь викладу, його композиція»

За допомоги плану узагальнюють і «згортають» інформацію наукового джерела, за ним розкривають, про що написано, яка основна думка, яким чином доведено її істинність, якого висновку доходить автор тексту.

Тезовий план - сформульоване основне положення абзацу, його Мікротема

Теза - «положення, висловлене в книжці, доповіді, статті тощо,правдивість якого треба довести. // Положення, що коротко і чітко формулює основну ідею чого-небудь або провідне завдання, що стоїть перед кимсь. // перев. мн. Коротко сформульовані основні положення доповіді, лекції, статті тощо»

. Теза у широкому розумінні - будь-яке твердження, яке стисло викладає ідею, у вузькому розумінні – деякий текст, що формулює сутність, обґрунтовує доказ.

Виписки - це цитати (дослівне відтворення думок автора книжки), або короткий, близький до дослівного, виклад змісту потрібного уривка тексту. Виписувати з книги теоретичні положення, статичні,хронологічні відомості можна як під час читання, так і після нього.

У роботі з текстами досить часто вдаються до конспектування, яке акцентує увагу на короткому, але точному відображенні тексту.

Конспект  - стислий писаний виклад змісту чого-небудь, складається з плану й тез, доповнених фактичним матеріалом, що у сукупності є коротким письмовим викладом змісту книжки, статті, лекції тощо.

Вимоги до конспекту

1. Усю головну інформацію згідно з темою відобразити в конспекті.

2. Не порушувати логічний зв'язок під час скороченого запису інформації.

3. Використані символи та абревіатури повинні бути абсолютно точними відповідниками слів і словосполучень.

4. Зберігати точність інформації за умови переконструювання речень.

5. Не припускатися орфографічних, лексичних, граматичних помилок під час запису.

Покликання - уривок, витяг з якого-небудь тексту, який цитують у викладі матеріалу, з точною назвою джерела й вказівкою на відповідну сторінку. Бібліографічні покликання - це сукупність бібліографічних відомостей про цитовану працю.

Покликання бажано робити на останні видання публікацій, на більш ранні видання - лише в тих випадках, коли праці, у яких міститься необхідний матеріал, не перевидавалися. Покликання на ілюстрації,таблиці або формули, використані в дослідженні, вказують відповідно до їх порядкового номера

Список використаних джерел - важливий елемент бібліографічного апарату наукового дослідження, його вміщують наприкінці роботи, але готують до початку п написання До нього заносять цитовані,аналізовані джерела, архівні матеріали, дотичні до теми

Розрізняють такі способи розташування літератури у списку

•/ Абетковий список використаних джерел

^ За типами документів матеріал у списку розташовують за типом видання

^ Хронологічний список зазвичай використовують у працях історичного спрямування,

•^ За ступенем використання такий спосіб застосовують зазвичай у статтях (доповідях), де список використаних джерел невеликий

Бібліографування - це вид аналітико-синтетичного опрацювання,

який полягає в укладанні опису документа. Такі описи можуть бути

різними - бібліографічними, архівними, інтернетними тощо. Біблі-

ографічні описи описують опубліковані паперові видання, архівні -

описи архівних документів, інтернетні - описи веб-сторінок Інтернет.

 


08.12.2014; 20:04
хиты: 213
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь