пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Визначення, підприємство

 

1)Підприємство самостійний суб’єкт господарювання ств компетентним органом держ влади або органом місцевого самоврядуванням з метою задоволення суспільних або особистих потреб шляхом системного здійснення виробничої, торгівельної, іноваційної діяльності в порядку встановлення чинним законодавством.

2) Підприє́мництво— самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку

3) Акціонерне товариство – підприємство, яке створене на засадах угоди юридичними та фізичними особами шляхом об’єднання їхнього майна з метою здійснення господарської діяльності, статутний фонд якого поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства..

4) Зовнішнє середовище підприємства — сукупність суб’єктів господарювання, економічних, суспільних і природних умов, що діють у глобальному оточенні.

5) Структура підприємства - це склад і співвідношення його внутрішніх ланок (цехів, ділянок, відділів, лабораторій та інших підрозділів), що становлять єдиний господарський об'єкт. Розрізняють загальну, виробничу й організаційну структури підприємства.

6) Ціна – грошовий вираз вартості товару

7) персонал підприємства сукупність працівників що входять до його облікового складу та одержали необхідну професійну підготовку.

8) продуктивність праці результативність ефективність праці в процесі виробництва що визн к-стю продукції виготовленої за одиницю часу.

9) Заробі́тна пла́та, скорочено зарплата (також заробітна платня) — винагорода, обчислена, зазвичай, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

10) Відрядна заробітна плата це форма оплати праці, при якій вона нараховується за кожну одиницю виробленої продукції.

11) Погодинна форма заробітної плати застосовується там, де продукту слід виробляти саме стільки, скільки того вимагає технологія, наприклад, при конвеєрному виробництві.

12) Капітал підприємства характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, які інвестуються у формування його активів.

13) До основних виробничих фондів відносяться ті засоби труда, що, знаходячись у сфері матеріального виробництва, безпосередньо беруть участь у виготовленні матеріальних благ (машини, устаткування і т. п.), створюють умови для здійснення виробничого процесу (виробничі будинки, спорудження, електромережі, трубопроводи й ін.), служать для збереження і переміщення предметів труда

14) Оборотні фонди - це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається в кожному технологічному циклі виготовлення продукції і повністю переносить свою вартість на вартість цієї продукції.

15) Первісна вартість основних фондів - це фактична собівартість основних фондів, сплачена (передана) на дату їх придбання (створення)

16)балансова вартість – вартість на початок розрахункового року.

17) Просте й розширене відтворення основних виробничих фондів відбувається в безперервному процесі здійснення різних його взаємозв'язаних форм - ремонту, модернізації та заміни окремих елементів засобів праці; технічного переозброєння, реконструкції та розширення діючих цехів, виробництв і підприємств у цілому, а також спорудження нових аналогічних виробничих об'єктів.

18) фізичний знос основних фондів це витрата основними фондами  техн властив  та характеристик в результаті їх експлуатації,буває усувний і не усувний.

19) Моральний знос основних фондів –знецінення вартості основних фондів до настання повного фізичного спрацювання під впливом НТП,буває повний і частковий.

20) Амортизація - це процес перенесення вартості основних фондів на вартість новоствореної продукції з метою їх повного відновлення.

21) норма амортизації  показник який показує яку частину своєї вартості перенес осн засоби на створ ними продукцію і розрах як відношення річної суми амортиз до вартості осн фондів та вираж у %.

22)Фондовідача – показник який показує скільки продукц виготовл одиницю осн виробн фондів .

23)Фондомісткість показує на яку суму підприємству необхідно придбати основн фондів для випуску необхідн обсягу продукції.

24)Фондоозброєність – ефективність використання основних фондів працівниками підприємтсва.

25) Оборотні фонди - це предмети праці, які приймають участь лише в одному виробничому періоді, за який повністю переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції, змінюючи при цьому свою форму, розміри, фізичний чи хімічний стан.

26) Іннова́ції — об'єкти впровадження чи процес, що веде до появи чогось нового — новації.

27)  Інноваційна діяльність — діяльність, спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок, випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг.

28) Інвести́ціякапіта́льні вкла́дення (вкладення коштів) — господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції

29) Інвестор — людина чи комерційна установа, яка вкладає гроші та/або інші активи з метою їхнього збереження та примноження.

30) Реальні інвестиції – це вкладання грошових коштів у реальні активи (матеріальні і нематеріальні).

31) Фінансові інвестиції – це вкладання грошових коштів у різні фінансові активи, передусім у цінні папери для придбання прав на участь у діяльності інших фірм, боргових прав тощо.

 

 

32) Інвестиційний менеджмент — це процес управління всіма аспектами інвестиційної діяльності суб'єкта підприємництва. Основна мета інвестиційного менеджменту — забезпечити найефективнішу реалізацію інвестиційної стратегії суб'єктів підприємницької діяльності

33) Планування — це не просто уміння передбачити усі необхідні дії. Це також спосіб передбачити проблеми, що можуть виникнути, а отже, і можливість їх успішно вирішити.

34) Стратегія - це генеральна комплексна програма дій, що визначає пріоритетні для підприємства проблеми, його місію, головні цілі та розподіл ресурсів для досягнення таких цілей.

35) Бізнес-план — це документ, у якому викладено суть напрями і способи реалізаії підприє ідеї .

36) Виробничий процес – це сукупність взаємопов'язаних дій людей, засобів праці та природи, потрібних для виготовлення продукції. Основними елементами виробничого процесу є процес праці як свідома діяльність людини, предмети та засоби праці.

37) Виробничий цикл — один із найважливіших показників, який є основою для розрахунку багатьох інших показників виробничо-господарської діяльності підприємства

38) Техніко-технологічна база (ТТБпідприємства виробничої сфери — системна сукупність найбільш активних елементів виробництва, яка визначає технологічний спосіб одержання продукції (виконання робіт, надання послуг), здійснюваний за допомогою машинної техніки (устаткування, приладів, апаратів), різноманітних транспортних, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, організованих у технологічні системи виробничих підрозділів і підприємства в цілому.

39) Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання прогресивної технології та організації виробництва.

 

 

40) Продукцією називають продукт виробн в речовій або інформ формах який кількісно вимірюється в натуральній і грошовій формі.

41) Готова продукція – це вироби промислового підприємства, що довершені виробництвом, відповідають державним стандартам чи технічним умовам, прийняті відділом технічного контролю, укомплектовані документами, що засвідчують якість і призначені для реалізації на сторону.

42) Виробнича програма підприємства (план виробництва і реалізації продукції) — це заздалегідь запланований підприємством певний обсяг випуску продукції визначеного асортименту і якості.

43) Якість продукції - це сукупність її споживчих властивостей, що здатні задовольняти потреби споживачів.

44) Конкурентоспроможність підприємства - здатність підприємства створювати, виробляти і продавати товари та послуги, цінові й нецінові якості яких привабливіші, ніж в аналогічної продукції конкурентів.

45) Управління якістю продукції — це встановлення, забезпечення і дотримання необхідного рівня якості продукції при її розробці, виготовленні та експлуатації, що досягається шляхом систематичного контролю за якістю і цілеспрямованого впливу на умови й фактори, від яких вона залежить. 

46) Ви́трати виробни́цтва — витрати різних видів економічних ресурсів (сировини, праці, основних засобів, послуг, грошей), безпосередньо пов'язані з виробництвом економічних благ.

47) Постійні витрати  — витрати, величина яких не змінюється залежно від зміни обсягу випуску продукції і які фірма повинна сплачувати навіть тоді, коли вона нічого не виготовляє.

48) Змінні витрати — витрати, величина яких змінюється залежно від зміни обсягу виробництва.

49)  Собівартість продукції - - це виражені в грошовій формі су­купні витрати на підготовку і випуск продукції (робіт, послуг).

50) Кошторис виробництва — це витрати підприємства, пов'язані з основною його діяльністю за певний період, незалежно від того, відносять їх на собівартість продукції в цьому періоді чи ні.

51) Калькуляція – це визначення собівартості одиниці продукції в розрізі окремих статей витрат.

52) Прибуток підприємства – це перевищення доходів від його діяльності над сумою видатків, він являє собою єдину форму його власних нагромаджень

53) Рентабельність — це якісний вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або міру використання наявних ресурсів у процесі виробництва і реалізації товарів, робіт і послуг.

54) Економічна безпека підприємства - це вияв (знаходження), попе­редження і припинення загроз (фактів, явищ і процесів), що можуть заподіяти матеріальний або моральний збиток діяльності підприємства, особі підприємця та його близьким.

55) До промислово-виробничого персоналу (ПВП) належать працівники ос­новних і допоміжних цехів, відділів, служб, науково-дослідних відділів та інститутів (НДІ), проектно-конструкторсько-технологічних відділів і інститутів (ПКТІ), тобто ті, хто безпосередньо пов'язаний з виробничою діяльністю підприємства.

56) До складу непромислового персоналу входять працівники підрозділів, що не пов'язані з основною виробничою діяльністю підприємства: житлово-комунального господарства, (дитячі, культурно-побутові, медичні, підсобні, сільськогосподарські підрозділи тощо).

57) держав­не регулювання економіки (ДРЕ) — це сис­тема знань про сутність, закономірності дії та правила застосування типових методів та засобів впливу держави на хід соціально-економічного розвитку, спрямованих на досягнення цілей державної економічної політики.

58) макроекономічне планування — це особливий вид діяльності держави щодо визначення стратегічних, тактичних і оперативних цілей планового періоду, а також способів досягнення таких цілей.


хиты: 424
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь