пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

68.Світло як екологічний фактор

Світло одна із найважливіших абіотичних чинників. Сонце випромінює в космічний простір величезну кількість променистої енергії. 42% всієї падаючої радіації (33% + 9%) відбивається атмосферою на світовий простір, 15% поглинається в товщі атмосфери і відбувається її у нагрівання лише 43% сягає земної поверхні. Ця частка радіації складається з прямий радіації (27%) – майже паралельних променів, які йдуть безпосередньо від сонця і несучих найбільшуенергитическую навантаження, (16%) – променів, вступників до землі від усіх точок небосхилу, розсіяних молекулами газів повітря, крапельками водяних парів, кристаликами льоду, частинками пилу, і навіть що проглядали вниз від хмар. Загальну суму прямий і розсіяною радіації називають сумарною радіацією.

Світло для організмів служить з одного боку первинним джерелом енергії, якого неможлива життя, з другого боку - пряме вплив світла на протоплазму смертельно для організму. Отже, багато морфологічні і поведінкові характеристики пов'язані з рішенням цієї проблеми. Еволюція біосфери загалом була головним чином "приборкання" що надходить сонячного випромінювання, використання корисних складових та послаблення шкідливих чи захисту від них. Отже, світло - це життєво важливий чинник, а йлимитирующий, як у мінімальному, і максимальному рівнях. З цього точки жодного з чинників так і не цікавий для екологів, як вийшов!

Серед сонячної енергії, проникаючої у повітря Землі, на видимий світло припадає близько 50% енергії, інші 50% становлять теплові інфрачервоне проміння і майже 1% - ультрафіолетові промені.

>Видимие промені ("сонячне світло") складаються з проміння різною забарвлення і мають різну довжину хвиль.

У житті організмів важливі як видимі промені, а й решта видів променистої енергії, які становлять земної поверхні ультрафіолетові, інфрачервоне проміння, електромагнітні (особливо радіохвилі) та інших випромінювання.

 


хиты: 268
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь