пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

60.Родина Розові.

Розові (Rosaceae) — велика родина рослин. Їх налічують близько 3000видів ,з яких 163 види зустрічаються в Україні. видів в 100—120 родах. Традиційно родина ділилися на чотири підродини:Rosoideae,Spiraeoideae,Maloideae,Amygdaloideae

Ці підродини були визначені перш за все за структурою плодів, хоча і не завжди. Недавні дослідження показали, що традиційні чотири підродини не монофілетичні, тобто структура родини ще чекає точної класифікації.

Ідентифіковані клади включають:Підродина Rosoideae (Розанні або Шипшинові): Традиційно складалася з тих родів що несуть невеликі плоди, кожний з яких — сім'янка або кістянка, і часто м'ясиста частина плоду (наприклад, полуниця) — гіпантіум або черешок, що несеплодолистки. Визначання зараз звужене, вилучаючи колишню трибу Dryadeae, але підродина все ще залишається дуже різноманітною групою, що містить 5 або 6 триб і 20 або більше родів. Типові представники: трояндаожинамалина,полуницялапчаткагравілат.Підродина Яблуневі (Maloideae або Pomoideae): Традиційно включала ті роди (яблунякизильникглідгрушаайва,горобина тощо), чиї плоди складаються з п'яти капсул (названих «ядра») в м'ясистому ендокарпі, оточеному тканиною стебла. До них додані деревовидні роди Lindleya і Vauquelinia, які мають таке ж число хромосом як і попередні роди (x=17), Kageneckia, в якому x=15, і трав'янистий рід Gillenia (x=9).Підродина Мигдалеві (Amygdaloideae або Prunoideae): Традиційно ті роди, чиї плоди складаються з єдиного плоду-кістянки зі швом, двох жилок поряд з швом, і однієї напроти. Зараз розширено та включає шість родів ExochordaMaddenia,OemleriaOsmaroniaPrinsepia і Prunus (сливаперсикмигдальвишняабрикос).Особливо стоїть монотипний рід Псевдоцидонія, який деякі вчені відносять до підродини Maloideae, а інші — доAmygdaloideaeНекласифіковані Rosaceae: Протягом останнього часу була отримана додаткова генетична інформація щодо відносин представників родини, і класифікація дещо змінилася. Наступі роди зараз вважаються накласифікованими (incertae sedis):Spiraeoideae: Традиційно роди з нем'ясистими плодами, що складаються з п'яти капсул. Зараз встановлено, що вони не представляють собою кладу (монофілетичної групи). Але триби колишньої підродини Spiraeoideae, можливо, створюють клади, наприклад Spiraeeae (SpiraeaHolodiscus та Aruncus), Kerrieae (Neviusia та Rhodotypus), Neillieae (Neillia та Physocarpus), Sorbarieae (AdenostomaChamaebatiariaSorbaria та Spiraeanthus).Dryadeae (CercocarpusDryasCowania та Chamaebatia). Плоди — сім'янки з волосистими поверхнями. Більшість видів формують кореневі вузлики, які приймають азот-фіксуючу бактерію Frankia.Lyonothamnus може бути родичем до Dryadeae.Інші некласифіковані роди: AdenostomaChamaerhodosGilleniaPurshiaSpenceriaStephanandra.

З цих груп Neillieae, можливо, є спорідненою групою до Maloideae, і Dryadeae — до Rosoideae.

 

 

 

 

 

 


хиты: 181
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь