пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59. Роди на Пасльонові.

Пасльо́нові (Solanaceae) — родина квіткових рослин, багато з представників якої використовуються в їжу, тоді як деякі інші — отруйні (деякі мають як їстівні, так і отруйні частини). Родина включає такі рослини: дурманбаклажанмандрагора,беладонакапсикум або перецькартоплятютюнпомідор, томати(помідор), петунія та блекота. Представники родини пасльнових у великій кількості вирощуються людиною, вони є важливим джерелом їжі, спецій і ліків. Проте алкалоїди, що містяться у багатьох з цих рослин, можуть бути токсичними для людини і тварин. Видів пасльонових близько 1700, поділяються на 2 підродини: це Ноланови і звісно Пасльонові.

Квітки зазвичай конічні або у формі лійки, з п'ятьма пелюстками, зазвичай об'єднаними. Листя чергується, часто з волохатою або клейкою поверхнею. Плоди — ягоди, як у випадку з помідором, або коробочки (тобто відкриваються при висиханні, випускаючи насіння), як у випадку з дурманом. Насіння кругле та плоске, 2-4 міліметри в діаметрі. Тичинкизазвичай присутні у кількості, кратній чотирьом (звичайніше всього чотири або вісім).

Деякі рослини родини Пасльонові занесені до Червоної книги України, наприклад, беладона звичайна.

Представники родини — трави, або чагарники невеликі дерева з черговими (іноді в області суцвіття супротивними), простими листками. Квітки звичайно в пазушних верхоквіткових суцвіттях, двополі, актиноморфні або рідше злегка зигоморфні. Чашечка звичайно 5-лопатева чи 5-роздільна, що залишається, часто при плодах збільшена. Віночок від колесовидного до трубчастого, 5-лопатевий, рідко двогубий. Тичинок звичайно 5 або в зигоморфних квітках менше (4-2); пильовики розкриваються чи подовжньо верхівковими порами. Нектарний диск звичайно розвитий. Гінецей звичайно з 2 плодолистиків, рідко з 5 плодолистиків, звичайно з верхівковим простим стовпчиком із двулопастним рильцем; зав'язь звичайно двогніздова (іноді хибно-3 чи 5-гніздова) чи рідко 5-гніздова, звичайно з численними насінезачатками. Плід — чи ягода септицидна коробочка, рідко плід що розпадається.Семена з ендоспермом.

Квітки пасльонових запилюються різними комахами, а в тропічних країнах також птахами, а іноді навіть ссавцями.


хиты: 331
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь