пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56.Родина Ліійних.Лілі́йні(Liliaceae)— родина рослин порядкулілієцвітих(Liliales).

Загальні ознаки Оцвітина в лілійних проста, складається з 6 листків у двох колах. Пелюстки або вільні (тюльпан), або зрослі (конвалія), часто яскраво забарвлені або білі. Тичинок також 6 у двох колах. Маточка одна. Зав'язь верхня. Плід — коробочка (тюльпанлілія) або ягода (конваліякупина). Суцвіття різноманітні, іноді квітки взагалі поодинокі (вороняче око, тюльпан). Лілійні — трави з суцільнокраїми листками. Характерне дугове жилкування. Багато представників — цибулинні або бульбоцибулинні (лілія) рослини, інші мають кореневища, часто дуже товсті (купина). Формула в лілійних - *P3+3A3+3G(3)

Екологія та географія Лілійні нараховують 11 родів і близько 500 видів. Їх мало у тайговій і тундровій зонах. Багато лілійних помірної зони цвітуть навесні або на початку літа.

Декоративні рослини Поряд зі складноцвітими лілійні — найважливіша родина для квітникарства.Насамперед, слід виділити тюльпани. В дикому вигляді вони зустрічаються головним чином на півдні України (зокрема, вАсканії Новій). До сьогодні виведено 4 000 сортів тюльпанів.Також важливі для квітникарства лілеї. На відміну від тюльпанів у багатьох лілей квітки мають сильний аромат.Декоративне значення мають дуже духмяні гіацинти (зараз класифікуються не як рід лілійних, а гіацинтових абоаспарагусових).Багато з лілійних — улюблені рослини кімнатного квітникарства, наприклад, рускус (іглиця), нолінааспарагус.

Лікарські рослини [ред.]Конвалія звичайна — рослина зони лісів і лісостепу. Широко застосовується для лікування серцевих захворювань. Алое деревовидне — кімнатна рослина, використовується як засіб для загоєння ран

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 265
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь