пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52.Родима Гречкові.

Гречкові (Polygonaceae) — родина дводольних рослин порядку Гвоздикоцвітих.Загальна біоморфологічна характеристика .Переважно однорічні (гречка) і багаторічні (ревіньтрави (в умовах помірної зони), рідше чагарники (мюленбекія — Muehlenbeckia), дерева (кокколоба — Coccoloba) аболіани (гірчак бальджуанський — Polygonum baldshuanicus) (в тропіках і субтропіках).Листки чергові, прилистки зростаються й утворюють тонку плівку — піхву, що обхоплює вузлувате стебло.Квітки складаються з простої віночкоподібної або чашечкоподібної оцвітини з 5—6 частками, частіше двостатеві, правильні.Кількість тичинок варіює від трьох до дев'яти.Маточка одна, зав'язь одногнізда, верхня, з 2—3 стовпчиками, які мають головчасті або китицевидні приймочки.Плід — дво- або тригранний горіх, іноді — сім'янканасіння з борошнистимендоспермом.

ЗапиленняВ родині гречкових відомо вітро-та комахозапилення. Квітки багатьох видів щавлюпристосовані до запилення вітром. Вони розташовуються на досить довгихквітконіжках, легко розгойдуються при поривах вітру, а великі перисті рильця добре вловлюють пилок. У ентомофільних представників родини, наприклад у ревіня і гірчака, рильця зазвичай голівчаті. У квітках гречкових комах приваблює нектар, який виділяють нектарники, розташовані в основі тичинок, іноді в квітках є нектароносні диски. Запилювачами є комахи з коротким хоботком, головним чином бджоли і мухи.

Розмноження .Для більшості гречкових характерно рясне цвітіння і плодоношення. Плоди зазвичай поширюються вітром, чому сприяють різні пристосування.  У багатьох видів щавлю три внутрішні частки оцвітини сильно розростаються до моменту плодоношення і оточують плід, не приростаючи до нього. Плоди щавлю добре плавають, так як на оцвітині зазвичай розвиваються особливі здуття — желвачки — з губчастої паренхімної тканини. Плоди деяких видів щавлю опадають взимку і переносяться вітром по снігу.  Іноді плоди гречаних поширюютьсятваринами. Наприклад, плоди бур'янистих рослин, таких, як щавель малий, або щавелек (Rumex acetosella) і спориш, розносяться разом з брудом, який прилип до ніг домашніх тварин.У гречкових відомо не тільки насіннєве, але і вегетативне розмноження.

Поширення та екологія Родина гречкових налічує за різними даними від 750[1] до 1266[2] видів. Гречкові широко поширені на всіх континентах земної кулі, але особливо численні в північнійпомірній зоні. Центром їх видового різноманіття вважаються Центральна і Південна Америка.Представники родини зростають в найрізноманітніших екологічних умовах. Багато представників є мезофітами, наприклад, гречка посівна (Fagopyrum esculentum),щавель кислий (Rumex acetosa) та ін. На альпійських високогірних луках зустрічаєтьсяревінь благородний (Rheum nobile). У вкрай посушливих умовах в пустелях Азії на слабозакрепленних пісках зростає джузгун (Calligonum). Деякі види є водними рослинами, наприклад, гірчак бородатий (Polygonum barbatum) в тропічних водоймахабо гірчак земноводний (Polygonum amphibium) в умовах середньої смуги.Зростають також вздовж доріг, по дворах, вигонах, берегах рік і т. ін. Широке поширення має спориш звичайний, або пташина гречка — дрібна рослина, яка добре переносить витоптування.У посівах бур'янами є гірчак повстянийгірчак лляний і витка гречка березковидна. Остання має виткі стебла заввишки від 10 до 100 см.На вогких місцях росте водяний перець — однорічна рослина, отруйна, із смаком перцю; використовується як лікарська, кровоспинна. Декоративне значення має гречка сахалінська — висока багаторічна рослина, яка швидко відростає від кореневищ.На луках зустрічається гірчак зміїний — багаторічна рослина з могутнім, червоподібно зігнутим кореневищем і види з роду щавель, наприклад щавель кінськийщавель горобинийщавель кислий. Вони свідчать про надмірну кислотність ґрунту, який потребує вапнування. Гречка звичайна — важлива сільськогосподарська культура. ЇЇ вирощують в усьому світі для отримання зерна. Крім того вона — чудовий медонос.У пустелях Середньої Азії величезне значення має джузгун. Його використовують для укріплення сипучих пісків. Цей кущ легко укорінюється і поширюється завдяки численним плодам, щетинисті придатки яких сприяють перекочуванню їх по піску.В овочівництві з гречкових вирощоють ревінь — велику багаторічну рослину з товстими дудчастими стеблами і великими листками, їх черешки вживають у їжу і в медицині.Лікарські властивості гречкових відомі з глибокої давнини. Вони мають широке застосування у медичній практиці, як в'яжучі засоби,сечогінніпротигемороїдальні засоби, для припинення кровотеч. Із суцвіть гречки одержують глікозид рутин, який застосовують для зниження кров'яного тиску.Серед гречкових є також фарбувальні рослини. З коренів спориша звичайного (Polygonum aviculare) і гірчака фарбувального(Polygonum tinctorium) одержують синю фарбу, жовту — з коренів щавлю кінського (Rumex confertus). У басейні річки Конго (Заїр) культивують щавель абіссінський (Rumex abyssinicus), що дає червону фарбу.Деякі види гречкових, як, наприклад, гірчак сахалінський (Polygonum sachalinense)гірчак Вейріха (Polygonum wyrichii) і гречка японська (Polygonum cuspidatum), використовуються як декоративні рослини.


хиты: 285
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь