пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Лишайники. Будова тіла. Значення в природі та житті людним.

Лишайники — організми, що утворилися внаслідок симбіозу водоростей (автотрофів) і грибів (сапрофітів).

Будова 

Тіло лишайника складається з гіфів гриба, що утворюють зовнішні (коркові) шари лишайників, і водоростей (хлореланосток). До субстрату (камінняґрунтдерева) лишайники прикріплюються ризоїдами.

Типи лишайників 

Розрізняють:коркові або накипні лишайники у вигляді накипу (кірки)листуваті — округлі пластини діаметром до 20 сантиметрівкущисті — стеблоподібна слань у вигляді кущиків, гриви (довжиною до 7 сантиметрів)

Розмноження 

Розмножуються вегетативно. Мають спеціальні утворення — соредії (з клітин водорості і гіфів гриба) утворюються всередині слані, а виштовхуються з неї назовні, таізидії — вирости верхньої кірочки слані. На відміну від соредій, ізидії відламуються разом з шматочками лишайника.

Особливості 

Однією з характерних особливостей лишайників є висока стійкість до несприятливих умов, особливоводозабезпечення, інтенсивності освітленнятемператури. Деякі види лишайників зникають з мінімальним забрудненням повітря (біоіндикатори).

Значення 

Лишайники нагромаджують біомасукорм для тварин (ягель), виділяючи лишайникові кислоти, сприяють вивітрюванні гірських порід, ґрунтоутворенню. Є сировиною для хімічної та фармацевтичної промисловостей (еверія,цетрарія), їжею людини (цетрарія ісландська). Потребують охорони від надмірного пошкодження.


хиты: 436
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь