пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13.Відділи водоростей: зелені, золотисті, бурі, червоні, діамантові. Датипорівняльну характеристику. Відділ Діатомові водорості

 Діатомові водорості — відділ нижчих рослин. Налічує понад 10 тис. сучасних і викопних видів. Мікроскопічні одноклітинні одиночні або колоніальні організми, клітини яких зовні оточені кремнеземним панциром, що складається із двох половинок (стулок).

Багато діатомових водоростей можуть активно рухатися, розмножу¬ватися вегетативним поділом і статево. Діатомові водорості дуже поширені на земній кулі, пристосовані до різних умов існування. Трапляються у водоймах різного типу, в ґрунті, на скелях. Нерідко розвиваються масово, впливаючи таким чином на колообіг речовин у природі. 
У житті водних біоценозів діатомові водорості відіграють важливу роль, зумовлюючи нагромадження значної кількості органічних речовин, є цінним джерелом їжі для багатьох дрібних водних тварин. З відмерлих діатомових водоростей утворились потужні відкладення гірських порід — трапел і діатоміт. їх використовують як матеріал для звукової і теплової ізоляції, під час шліфування металів, виготовлення фільтрів.

Найпоширенішими діатомовими водоростями серед одноклітинних є пінулярія, колоніальних — табелярія, діатома тощо.


хиты: 412
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь