пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.Вид як основна систематична одиниця.

Бінарна номенклатура.                                                            Вид — одна з головних одиниць біологічної класифікаціїтаксономічна категорія. Зазвичай вид є якісно відокремленою формою живих істот, основною одиницею еволюційного процесу. У випадку організмів, що розмножуються статевим шляхом, вид зазвичай визначається як група організмів, що здатні до продукування життєздатного і плодючого потомства при схрещуванні. У організмів з безстатевим розмноженням ситуація з визначенням цього поняття ускладнюється, і вид визначають на підставі схожості фенотипових ознак та гомології геномів.Традиційне визначення виду: вид — сукупність особин з такими властивостями:

·                          Здатних до схрещування з утворенням плідного потомства

·                          Таких, що населяють чітко визначений ареал

·                          Таких, яким притаманний ряд спільних морфологічних та фізіологічних ознак та типів взаємовідношень з біотичним та абіотичним середовищем

·                          Відділена від інших аналогічних груп практично повною відсутністю гібридних форм.

·                          морфологічний — сукупність подібностей особин виду за будовою. До нього відносять усі матеріальні структури: від хромосом до особливостей будови органів та їхніх систем.

·                          фізіологічний — подібність або відмінність у процесах життєдіяльності особин одного чи різних видів.

·                          біохімічний — особливості хімічного складу та перебігу певних біохімічних реакцій, характерні для особин певного виду.

·                          географічний — полягає в тому, що популяції кожного виду заселяють певну частину біосфери (ареал), яка відрізняється від ареалів близьких видів, і площа та контури ареалів є видовою ознакою.

·                          екологічний — охоплює всі критерії, оскільки популяції кожного виду мають свою екологічну нішу в біогеоценозі.

·                          генетичний — Полягає у схожості ДНК окремих представників або груп особин.

·                          Історичні

Види, які не розрізняються за загальноприйнятими в діагностиці певної систематичної групи макроморфологічними критеріями, проте відрізняються за всіма іншими критеріями, відносяться до видів-двійників.

Бінарна номенклатура (від латів.(латинський) binarius — подвійний), біномінальна номенклатура (біологічне), позначення рослин, тварин і мікроорганізмів подвійним ім'ям — по роду і вигляду . Би. н. була введена До. Ліннєєм і вперше послідовно застосована ним в 10 виданні «Системи природи» (1759). Від цієї праці веде свій початок вся загальноприйнята зоологічна і ботанічна номенклатура на латинській мові, наприклад Betula pubescens (береза пухнаста), Сегvus elaphus (олень благородний) і т.д.


хиты: 491
рейтинг:0
Естественные науки
науки о земле
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь