пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Культура Месопонамії

Історія відкриття. Месопотамією (російською - Межиріччя або Дворіччя) називають область між ріками Тигром і Євфратом. Ця територія зараз переважно належить Іраку. Стародавня Месопотамія - історична область, де згідно з сучасними уявленнями раніше всіх на планеті складається державність.

Дуже довго ця цивілізація залишалася практично невідомою науці. Основним джерелом знань була Біблія, де є розповіді про будівництво Вавилонської вежі, про правителя Навуходоносора і полонення євреїв, про халдеїв - мешканців Вавилону, про столицю Ассирії - Ніневію - "велику блудницю", про чаші гніву, яку сім ангелів вилили на прієвфратські землі. Опис цих місць зустрічається і у давньогрецького історика Геродота. Він захоплювався стінами Вавилона - такої ширини, що на них могли роз'їхатися дві бойові колісниці, зарахував до чудес світу "висячі сади Семіраміди". Такі свідчення довго викликали сумніви, тому що було незрозуміло, куди могла зникнути велика цивілізація. У XIX в. відбулися грандіозні археологічні відкриття в долинах Тигру і Євфрату. Були розкопані головні міста Месопотамії, розшифрована писемність, що дозволило досить детально реконструювати минуле Дворіччя.

Держави Стародавньої Месопотамії. Особливість найдавнішої політичної історії Месопотамії полягає в тому, що тут існувала не одна, а декілька держав, які почергово домагалися переваги в регіоні. В кінці IV - початку III тисячоліття до н.е. на півдні Дворіччя виникли міста-держави Ур, Урук, Лагаш, об'єднані істориками збірної назвою Шумер (на ім'я народу, який жив там). Дещо пізніше сформувалося і стало завоювання царство Аккад. У III тисячолітті до н.е. велика частина Месопотамії потрапляє під владу Вавилонського царства. Потім, з XVI ст. до н.е., посилюється міць Ассирії (її столиця - місто Ніневія). Після нового недовгого підйому Вавилона в VI ст. до н.е. Межиріччя було завойоване північним сусідом - Персією (Іраном).

Культура цих держав мала певні відмінності, але чітко простежується її спадкоємність, спільні риси. Месопотамію часто називають колискою людської цивілізації. Багато чого з того, що складає сучасну культуру і оточує нас у повсякденному житті, виникло саме там.

Будівництво та архітектура. У Месопотамії дуже рано (за останніми даними, раніше, ніж в Єгипті) починають будувати іригаційні споруди. Іригація мала планомірний, великомасштабний характер. Повені Євфрату бувають дуже сильними, але нечастими. Тому копалися величезні котловани, які заповнювалися водою під час повені - так створювався запас води на час посухи. Геродот описав судноплавний канал, проритий між Тигром і Євфратом.


хиты: 86
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь