пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Образ автора, оповідач і розповідач у худ творі. Поняття ліричного героя

Розповідь у творі може вестися від імені автора, від імені оповідача чи розповідача.

Автор – (лат.-творець)- фізична особа, творчею працею якої створено твір.. Читаючи твір, ми не бачимо й не чуємо автора, але інтуїтивно сприймаємо його присутність, чуємо авторський голос, виражений у всій системі літературного твору (зокрема – в авторських відступах), розуміємо авторське ставлення до зображуваного, хоч формально в системі суб’єктів літературного твору автор не присутній. Про все, що трапляється у творі, розповідається від третьої особи, тобто з точки зору стороннього спостерігача. Від імені автора написані, скажімо, повість „Кайдашева сім’я” І.Нечуя-Левицького, оповідання „Дорогою ціною” М.Коцюбинського.

Образ автора у творі- худ. двійник реальної особистості письменника, змодельоване ним уявлення про себе і відтворенне у свідомості читача.

Оповідач – (лат.-«той, хто веде ророзповідь»)- особа в оповідному худ. творі ,від імені якої письменник веде розповідь про людей і події. Оповідач — різновид літературного суб'єкта, особа, вимислена автором, від її імені в художньому творі автор оповідає про події та людей. Від розповідача відрізняється граматичною формою вияву — О. провадить оповідь від першої особи.

Оповідач може більшою чи меншою мірою бути віддаленим від того, про що він розповідає. Залежно від того, як оповідач розповідає, як він ставиться до певних життєвих явищ, до людей і їх вчинків, ми можемо зробити висновок про індивідуальні риси оповідача, його соціальне становище, внутрішній світ, його симпатії та антипатії тощо. Образ оповідача допомагає краще зрозуміти ідейне спрямування твору, сприйняти художню майстерність автора.

Розповідач – (лат. narrator —- розповідач) - це різновид літературного суб'єкта, вимислена автором особа, від імені якої в епічному творі він веде розповідь про події та людей, з допомогою якої формується весь уявний світ літературного твору; це змішаний тип образу, вимишлена літературна постать. Розповідач і розповідає про події твору, і сам бере участь у цих подіях, тобто є і суб’єктом авторської розповіді, і персонажем. Розповідачами є Максим Максимич в „Герої нашого часу” М.Лермонтова; льотчик у „Маленькому принці” А.Екзюпері; молодий комунар у новелі М.Хвильового „Я (Романтика)”. Тобто розповідач виступає у творі як суб*єктом так і об*єктом розповіді, в той час як оповідач суб*єктом.

Ліричний герой - суб*єкт висловлювання у ліричному творі. Це образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів та переживань.


хиты: 1489
рейтинг:+3
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь