пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Здібності, задатки та інд відмінності людей

 

Здібності не з’являються на порожньому місці. В основі їх розвитку лежать певні природні і набуті особливості людини – її задатки.
Спробуємо визначити детальніше, що таке задатки і який зв’язок існує між ними та індивідуальними відмінностями людини. 
Задатки – первинна природна чи соціальна основа здібностей ще не розвинена, але яка дає про себе знати при перших спробах діяльності. 
У людини є два види задатків: природні (природжені) та набуті (соціальні).
Розвиток здібностей у сукупності з задатками здійснюється у вигляді спіралі. Реалізація можливостей, які надають одного рівня розвитку, відкриває нові можливості для подальшого розвитку здібностей більш високого рівня і т. д. Обдарованість людини визначається діапазоном нових можливостей, котрі відкриває реалізація нових можливостей. Здібності людини – це внутрішні умови її розвитку, які формуються в сукупності з задатками під впливом зовнішніх умов у процесі взаємодії людини з навколишнім середовищем. 

Залежність розвитку здібностей від задатків, їх своєрідне поєднання у одних і тих самих людей вивчає психологія індивідуальних відмінностей.Звідки ж беруться індивідуальні психологічні відмінності між людьми? Як вони виникають? Один з варіантів відповіді на ці питання запропонував Анастасі. „Індивідуальні відмінності породжуються багаточисельними і складними взаєминами між спадковістю індивіда та його середовищем ... Спадковість допускає досить широкі межі поведінки. Всередині цих меж результат процесу розвитку залежить від його зовнішнього середовища.” 

Психологами було доведено, що якості нервової системи не визначають психічні якості і форми поведінки людини і тому їх не можна розглядати як задатки до розвитку здібностей. Але разом з тим, вони створюють грунт, на якому легше утворюються одні форми поведінки і важче інші. 

Комплекс індивідуально-типологічних якостей нервової системи, який є у людини, в першу чергу визначає темперамент, від якого надалі залежить індивідуальний стиль діяльності. Але – і це дуже важливо – не одна з відомих якостей нервової системи не є виключно залежною від генотипу, бо на нього самого до певної міри виявляє вплив середовище. Соціально-культурні фактори, пов’язані з розвитком здібностей, здійснюють на них на багато більший вплив, ніж біологічні: середні відмінності між групами людей, що виросли в різних культурах, частіше всього набагато більші ніж ті, що є між людьми різної статі. 

 


хиты: 381
рейтинг:+4
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь