пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття мотиву та мотивації

Термін “мотивація” являє собою більш широке поняття, ніж термін “мотив”.

Діяльність завжди спричиняється певними мотивами. Мотиви - це те, заради чого виконується діяльність (наприклад, заради самоствердження, грошей тощо).

Поняття "мотив" (від лат. Movere - рухати, штовхати) означає спонукання до діяльності, спонукальну причину дій і вчинків. Мотиви можуть бути різні: інтерес до змісту і процесу діяльності, борг перед суспільством, самоствердження і т.п.

Якщо людина прагне до виконання певної діяльності, можна сказати, що у нього є мотивація. Наприклад, якщо учень старанний у навчанні - у нього мотивація до навчання; у спортсмена, який прагне досягти високих результатів, високий рівень мотивації досягнення; бажання керівника всіх підкоряти свідчить про наявність високого рівня мотивації до влади.

Мотивація - це сукупність спонукають факторів, що визначають активність особистості; до них відносяться мотиви, потреби, стимули, ситуативні чинники, які детермінують поведінку людини.

Мотиви - це відносно стійкі прояви, атрибути особистості. Наприклад, стверджуючи, що певній людині притаманний пізнавальний мотив, ми маємо на увазі, що в багатьох ситуаціях у нього виявляється пізнавальна мотивація.

Мотиви є відносно стійкими утвореннями особистості, проте мотивація включає в себе не тільки мотиви, а й ситуативні чинники (вплив різних людей, специфіка діяльності та ситуації). Такі ситуативні чинники, як складність завдання, вимоги керівництва, установки оточуючих людей, сильно впливають на мотивацію людини в деякий проміжок часу.

Наприклад, мотивація діяльності та активність працівника залежать не тільки від інтенсивності мотивів (стабільних особистісних утворень, які проявляються в різних обставинах), але і від вимог, установок керівника та інших ситуативних факторів.

Актуально (в деякий конкретний проміжок часу) мотивація досягнення студента (наприклад, у процесі виконання ним тесту) залежить не тільки від його мотивів, а й від багатьох ситуативних факторів (вказівок і установок експериментатора, попереднього впливу інших людей).

Мотивація спортсмена (актуальна мотивація досягнення під час змагання) залежить не тільки від особливостей і сили його мотивів, а й від багатьох ситуативних факторів (установок тренера, турнірної ситуації, очікувань з боку інших людей, командного "духу" і т.п.).

Певний мотив (або навіть сукупність мотивів) однозначно не визначають мотивацію діяльності. Необхідно враховувати внесок факторів конкретної ситуації. Наприклад, надмірна складність навчальної діяльності, відсутність нормальної взаємодії з вчителем або керівником призводять до зниження не тільки мотивації, але й ефективності діяльності.

Таким чином, мотивація - це сукупність усіх факторів (як особистісних, так і ситуативних), які спонукають людину до активності.


хиты: 325
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь