пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

сновидіння, галюцинації, марення як види уяви

Сновидіння

Сновидіння можна зарахувати до розряду пасивних і мимовільних форм уяви. Справжня їх роль життя досі не встановлено, хоча відомо, що у сновидіннях людини знаходять вираз і задоволення багато життєво важливі потреби, що з низки причин, не можуть одержати реалізації у житті.

Сновидіння здавна вражають і переймаються люди. У давнину сновидіння розглядалися як "врата у іншій світ"; вважалося, що за сновидіння може статися контакти з іншими світами. Коли говоримо про сновидіннях, то передусім маємо у вигляді присутність у них незвичайних і фантастичних картин. Попри розмаїття і фантастичність світу сновидінь, той інший світ зовсім позбавлений геть нічого нового: сновидіння – слідство життєвого досвіду людини, відбиток подій, що сталися з ним раніше.

Було виявлено, на подив тих, хто вважає, що ні бачить снів чи бачить їх дуже рідко, що кожна людина бачить сни кілька разів за ніч. Експериментальним шляхом було вирішене питання тривалості сновидінь. Виявилося, що суб'єктивна тривалість сновидінь відповідає об'єктивної тривалості періоду швидкого сону. Перевірюваний, розбуджений на початку періоду швидкого сону, звітує про короткому сновидінні, а розбуджений наприкінці – про довгому. Після аж надто довгих епізодів швидкого сону (30 – 50 хв.) випробовувані звітували про незвичайно тривалих сновидіннях. Цікаво, що звіти про реальний зміст цих сновидінь були довші, ніж тих випадках, коли піддослідних пробуджували вже 15 хв від початку швидкого сону. По – видимому, сновидіння починають забуватися, попри продовження тривалого епізоду швидкого сону. Численні експерименти свідчать, що відсотковий вміст сновидінь корелюють особливостямфазических компонентів швидкого сону. Показано, що ступінь емоційного забарвлення сновидінь пов'язані з частотою серцевих скорочень й дихання, ступенемвазоконстрикции і виразністю електричної активності шкіри у останні хвилини швидкого сону перед пробудженням.

Галюцинації, шляху й прийоми перетворення

Галлюцинациями називають фантастичні бачення, які мають, по- видимому, майже ніякого зв'язку з оточуючої людини дійсністю. Зазвичай вони, будучи результатом тих чи інших порушень психіки чи роботи організму, супроводжують багато хворобливі стану.

Перетворення дійсності з допомогою уяви відбувається довільно, він має свої закономірні шляху, що виявляються у різних засобах чи прийомах перетворення, що використовуються людиною неусвідомлено. Психологія виділяє кілька таких прийомів.

Першу таку спосіб — аглютинація, тобто. комбінування чи поєднання різних, непоєднуваних у повсякденному житті частин у нових незвичайних комбінаціях. Комбінування – це випадкова збірка, саме добір певних чорт, вироблений свідомо, відповідно до певної ідеєю і задумом композиції. Він широко застосовується у мистецтві, науці, технічному винахідництві, і особливо в пам'ятниках давньоєгипетських мистецтва й у мистецтві американських індіанців. Прикладом може бути класичні персонажі казок людина-звір чичеловек-птица, алегоричні постаті Леонардо так Вінчі.

Іншим прийомом єакцентуирование деяких сторін відображуваного явища.Акцентуирование – це підкреслення чорт. Воно часто досягається з допомогою зміни пропорцій у різні боку. Таким прийомом користується карикатура: вона відтворює риси оригіналу, утрируючи ті чи інші її особливості. У цьому щоб бути значимим,акцентуирование має виділяти характерне, істотне.Акцентуирование активно використовує зміна предметів з допомогою їх підвищення або зменшення (гіперболізація ілитота), що знаходить широке використання у фантастичному зображенні дійсності. Прикладом можуть бути такі казкові персонажі: небувало сильнийСвятогор, малюсінькийМальчик-с-пальчик чи розмірів Гуллівер. З одного боку, зовнішність велетня, його грандіозні розміри штрафів можуть зробити очевиднішою внутрішню собі силу й значимість героїв, з другого, фантастично малі розміри штрафів можуть силою контрасту підкреслити великі внутрішні гідності персонажа.

Третій відомий засіб створення образів уяви — схематизація. І тут окремі уявлення зливаються, а відмінності згладжуються. Чітко проробляються основні риси подібності. Прикладом служить будь-який схематичний малюнок.

І останнім чином можна назвати типізацію, тобто. специфічне узагальнення. Він характерно виділення істотного, повторюваного в однорідних у якомусь відношенні фактах і втілення їх у конкретному образі. У цьому вся прийомі одні риси зовсім опускаються, інші спрощуються, звільняються й від деталей і ускладнень. Через війну весь образ перетвориться. Наприклад, існують професійні образи робочого, лікаря, митця і таке інше. Отже, уявою, природно, міститься тенденція до іносказанню, алегорії, використанню образів в переносному значенні. Всі кошти літературної творчості (метафора, гіпербола, епітет, стежки і фігури) показують прояв перетворюючої сили уяви. А далі все основні форми творчим перетворенням світу, якими користується мистецтво, зрештою, відбивають ті перетворення, якими користується уяву.

Мрії, на відміну від галюцинацій, - це цілком нормальний психічний стан, що представляє собою фантазію, пов'язану з бажанням.

Мрією називають форми особливої ​​внутрішньої діяльності, яка полягає у створенні образу того, що людина бажав би здійснити. Мрія від мрії відрізняється тим, що вона трохи більш реалістична і більшою мірою пов'язана з дійсністю, тобто в принципі здійсненна. Мрії у людини займають досить велику частину часу, особливо в юності і для більшості людей є приємними думками про майбутнє, хоча в деяких зустрічаються і тривожні бачення, які породжують почуття занепокоєння й агресивності. Процес уяви рідко відразу ж реалізується в практичних діях людини, тому мрія - важлива умова втілення в життя творчих сил людини. Необхідність мрії полягає в тому, що, будучи спочатку простою реакцією на сильно збуджує ситуацію, вона потім нерідко стає внутрішньою потребою особистості. Мрія дуже важлива і в молодшому шкільному віці. Чим молодша дитина мріє, тим частіше його мріяння не стільки виражає його спрямованість, скільки створює її. У цьому полягає формує функція мрії.

Підліток мріє про те, що приносить йому радість, що задовольняє його найпотаємніші бажання і потреби. У мріях підліток будує бажану особисту програму життя, в якій нерідко визначається її основний зміст. Часто мрії бувають нереальними, тобто визначена тільки мета, але не шляхи її досягнення, проте на етапі підліткового віку це все одно має позитивний характер, так як дозволяє підлітку в уявному плані "перебрати" різні варіанти майбутнього, вибрати свій шлях вирішення проблеми .

 


хиты: 401
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь