пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ієрархічна будова діяльності. Особливі види діяльності; психофізичні функції дії

Психологічний аналіз діяльності передбачає розгляд її як складного, багатомірного і багаторівневого явища, що динамічно розвивається.

Діяльність людини має складну ієрархічну будову. Вона складається з кількох рівнів. Верхній рівень—це рівень особливих видів діяльності, за ним іде рівень дій, далі — рівень операцій і найнижчий рівень—рівень психофізіологічних функцій.

Головною одиницею аналізу діяльності є дія. Дія — це процес, спрямований на реалізацію мети, яка може бути визначена як образ бажаного результату. Мета при цьому є свідомим образом. Виконуючи певну діяльність, людина постійно утримує цей образ у свідомості. Тому дія - це свідомий вияв активності людини.

Головними характеристиками поняття „дія" є такі компоненти. По-перше, дія включає як необхідний компонент акт свідомості у вигляді постановки й утримання мети. По-друге, дія — це одночасно й акт поведінки, це рух, пов'язаний зі свідомістю.

Діяльність — це динамічна система взаємодії людини зі світом, у процесі якої відбувається виникнення і втілення в об'єкті психічного образу. Цей образ виступає як усвідомлена мета діяльності. Саме наявність усвідомленої мети дозволяє визначити активність як діяльність. Усі інші сторони діяльності: мотив, планування діяльності, обробка поточної інформації, прийняття рішення - можуть бути усвідомленими або неусвідомленими. Яким би не був рівень усвідомлення діяльності, усвідомлення мети завжди є необхідною її ознакою.

Специфічно людська дія сформувалася у праці як акт трудової діяльності. Сукупність дій, які виконують певну суспільну функцію, складає певний вид трудової діяльності. Оскільки трудова діяльність завжди спрямована на виробництво певного продукту, дія людини завжди спрямована на певний результат. Мета, на яку спрямована діяльність, є більш-менш віддаленою, тому її досягнення складається з послідовного розв'язання людиною низки окремих завдань, які постають перед нею в процесі руху до цієї мети.

Разом з цим складна зовнішня дія для своєї реалізації може потребувати виконання актів, пов'язаних між собою певним чином. Акти, на які розпадається дія, називаються операціями. Оскільки їх результат не усвідомлюється як мета, вони не є самостійними діями, але, на відміну від рухів, операції не просто механізми, за допомогою яких здійснюється дія, а складові частини, з яких вона складається. Таким чином, кожний відносно закінчений елемент діяльності, спрямований на виконання одного простого поточного завдання, називається дією. Будь-яка предметна дія складається з певних рухів. З точки зору якості, рухи характеризуються силою, точністю, швидкістю, вправністю та координованістю.

У діяльності людини беруть участь і рухи, що забезпечують установку тіла і збереження пози, переміщення і комунікацію. До засобів комунікації належать виразні рухи (міміка, пантоміміка), смислові жести і, нарешті, мовні рухи. Тому можна стверджувати, що виконання предметної дії забезпечується певною системою рухів, яка залежить від мети дії, властивостей предмета, на який ця дія спрямована, і умов дії. Рух здійснює не орган сам по собі, і результатом його є не тільки функціональна зміна стану органа, а той чи інший предметний результат, зміна життєвої ситуації, розв'язання задачі тощо. Тому рух, за допомогою якого людина зазвичай здійснює ту чи іншу дію, пов'язаний з особистими установками, з осмисленням задачі, яка розв'язується за допомогою руху, та ставленням до неї.

Рух стає досконалим та набуває своїх дійсних характеристик завдяки осмисленій дії, до якої він належить. Дослідження осіб з ураженням периферичного рухового апарату показує, що зі зміною завдання змінюється як обсяг руху, так і його координація. Наприклад, коли хворому пропонують підняти руку на певну висоту, це завдання виявляється для нього неможливим для виконання на відміну від того, коли йому пропонують узяти предмет, що знаходиться на тій самій висоті. Таким чином, зі зміною завдання руху, а відповідно і мотивації, яка складає внутрішній психологічний зміст, змінюється механізм управління рухом.

Виконання рухів безперервно контролюється зіставленням їх результатів з кінцевою метою дії. Відносно того, як відбувається контроль, існують різні точки зору, хоча більшість дослідників визнає те, що він здійснюється завдяки органам чуття (сенсорний контроль). Керування рухом здійснюється за принципом зворотного зв'язку. Щоб перетворити предмет діяльності в продукт, людина повинна не тільки мати образ — мету і план, але й одержувати інформацію про поточний стан предмета у процесі його перетворення. У кожен момент діяльності на аналізатори (органи чуття) надходить багато сигналів: зорових, слухових, тактильних тощо. З цієї маси людина вибирає сигнали, що відповідають завданню, об'єднує їх у певні структури, які дають змогу оцінювати стан предмета діяльності відносно образу — мети.

Важливе значення мають сигнали зворотного зв'язку, що несуть інформацію про результат дії. Виконавши ту чи іншу дію, людина змінює стан предмета діяльності. Сигнал, що при цьому виникає, не тільки несе інформацію про виконання завдання (досягнення мети). Образ цього сигнала зіставляється з образом — метою.

Отже, будь-яка діяльність має кільцеву структуру і може бути представлена такою схемою: об'єкт -> рецептори -> сенсорний синтез -> зіставлення з образом — метою -> корекція -> м'язи -> об'єкт...

Таким чином, система рухів, з яких складається дія, урешті-решт керується і регулюється її метою. Метою, як зазначалося вище, є те, що в даний момент відсутнє і повинне бути досягнуте за допомогою дій. Мета представлена у мозку образом, динамічною моделлю майбутнього результату діяльності. Саме з цією моделлю бажаного майбутнього зіставляються фактичні результати дії. Ці моделі майбутньої дії (програма рухів) і її результатів (програма мети), які передують у мозку самій дії, фізіологи назвали „акцептором дії", або „випереджаючим відображенням"

(П.К. Анохін), „руховим завданням" і „моделлю потребнісного майбутнього" (Н.О. Бернштейн).

Існує гіпотеза відносно того, як складаються і функціонують у мозку ці моделі. Приступаючи до нової діяльності, людина не має сформованих способів виконання цієї дії, їй доводиться свідомо виконувати і контролювати не тільки всю дію, спрямовану на досягнення мети, але й окремі рухи й операції, за допомогою яких вона здійснюється. У результаті повторень дій людина набуває можливості виконувати дану дію як єдиний цілеспрямований акт, не ставлячи перед собою спеціальної мети, свідомо підбирати способи її виконання. Таке виключення з поля свідомості окремих компонентів свідомої дії, за допомогою яких вона виконується, називають автоматизацією.


хиты: 230
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь