пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Структура діяльності

У структурі діяльності необхідно насамперед розрізняти суб'єкт і об'єкт діяльності. Суб'єкт - той, хто здійснює діяльність, об'єкт - це те, на що вона спрямована.

Отже, суб'єктом діяльності може бути людина, група людей, організація, державний орган. Об'єктом можуть бути природні матеріали, різні предмети, сфери чи галузі життя людей. Діяльність суб'єкта може бути спрямована також на іншу людину. Наприклад, тренер впливає на спортсмена (тренує його).

Далі в структурі діяльності можна виділити мету, засоби її досягнення і результати. Людина починає будь-яку діяльність з того, що ставить (думає) перед собою мету.

Всяка діяльність має певну структуру. У ній зазвичай виділяють дії і операції як основні складові діяльності. Дія - це процес, підлеглий результату, що представляється, позначеному в меті, частина діяльності, що має цілком самостійну, усвідомлену людиною мету. Наприклад, дією, включеною в структуру пізнавальної діяльності, можна назвати отримання книги, її читання. Діями, що входять до складу трудової діяльності, можна рахувати знайомство із завданням, пошук необхідних інструментів і матеріалів, розробку проекту, технології виготовлення предмета і тому подібне. Діями, пов'язаними з творчістю, є формулювання задуму, поетапна його реалізація в продукті творчої роботи.

Дії є основні складові діяльності. Дії, об'єктом яких є деякий предмет, річ, називаються предметними. Вони, як правило, складаються з моторних рухів - узяти, перемістити. Окрім предметних дій виділяють розумові, мовні, соматичні, виразні і тому подібне. Розумові дії виконуються у внутрішньому плані і регулюються свідомістю. Визначені наступні види розумових дій :

1) перцептивні - дії сприйняття дійсності;

2) мнемические - дії запам'ятовування, збереження, відтворення інформації;

3) розумові - дії, пов'язані з рішенням розумових завдань;

4) имажитивные - дії створення образів уяви.

Мовні дії - це дії з оформлення і вираження думки. Мовні дії завжди здійснюються за допомогою моторики апарату артикуляції і гортані, їх якість залежить від діяльності цього апарату.

Соматичні дії - зовнішні тілесні дії, а також мимовільні фізіологічні реакції організму - почервоніння шкірних покривів, звуження/розширення кровоносних судин і тому подібне

Виразні дії - мімічні, кинестетические, візуальні дії, що демонструють стан людини, його відношення до того, що відбувається.

Перераховані дії, як правило, супроводжують предметні дії і вчинки, тобто дії, спрямовані на іншу людину. Комплекс вчинків складає поведінку людини.

Операція -  спосіб здійснення дії. Скільки є різних способів виконання дії, стільки можна виділити різних операцій. Характер операції залежить від умов виконання дії, від наявних у людини умінь і навичок, від готівкових інструментів і засобів здійснення дії. Різні люди, приміром, запам'ятовують інформацію і пишуть по-різному. Це означає, що дію з написання тексту або запам'ятовування матеріалу вони здійснюють за допомогою різних операцій. Операції, що віддаються перевага людиною, характеризують його індивідуальний стиль діяльності.

У діяльності, яка утворює людське життя, з різною мірою виразності, але завжди виділяється наступний ланцюжок складових : Потреба - Мотив - Мета - Завдання - Умови - Дія - Операція. Ці компоненти і утворюють макроструктуру людської діяльності. Вони пов'язані внутрішніми стосунками, за якими ховаються перетворення, що виникають в ході розвитку діяльності, в її русі. Представлені компоненти можна об'єднати в деякі рівні. Перший рівень - змістовний - складають потреби, мотиви, цілі, завдання. Другий - структурний - складають дії і операції. Третій - динамічний - складають взаємні переходи компонентів діяльності : мотивів в меті, цілей в завдання, дій в операції.


хиты: 973
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь