пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Мозок і психіка

Психіка – вища форма взаємозв'язку живих істот з оточуючим світом, виражена в їх здатності реалізовувати свої потреби і діяти на основі інформації про них.

Мозок – центральний відділ нервової системи хребетних тварин і людини.

Проблема співвідношення психіки і мозку належить до найважливіших проблем психофізіології.

Перші спроби представити психічні процеси, як функції певних ділянок мозку робилися ще в середні віки, коли філософи і натуралісти вважали за можливе такі функції як уяву, мислення, пам'ять, розміщати в три мозкові шлуночки. Але дійсне дослідження проблеми взаємозв'язку мозку і психічних функцій почалося в XIX ст., і в даний час можна виділити чотири основні підходи, що склалися в науці, які по різному відповідали на головне питання: як же зв’язані психічні функції з мозком. Це вузький локалізаціонизм, антилокалізаціонизм, еклектична концепція і теорія системної локалізації вищих психічних функцій (ВПФ).

Вузький локалізаціонизм по суті був першою спробою прив’язати конкретну функцію до строго обмеженої ділянки мозку, але на жаль, теорія не спиралася на серйозні дослідження і піддалася обґрунтованій критиці.

Антилокалізаціонизм розглядав психічну функцію як нерозкладну на компоненти, мозок як однорідне ціле, рівноцінне і рівнозначне для всіх психічних функцій у всіх відділах. Психічна функція рівномірно пов’язана зі всім мозком.

Згідно еклектичної концепції локалізувати в певних ділянках можна лише відносно елементарні сенсорні або моторні функції, а вищі психічні функції пов'язані зі всім мозком рівномірно.

Згідно ВПФ будь-яка психічна діяльність людини є складною функціональною системою, що забезпечується цілим комплексом спільно працюючих апаратів мозку.

Мозок і психіка, будова мозку і його психофізичні функції розвиваються в справжній єдності. Справжня єдність психічного і фізичного, психіки і мозку здійснюється лише в процесі їх розвитку – через взаємозв’язок і взаємозалежність структури і функції.

Живий мозок не лише забезпечує цілісну психіку, але і залежить від неї. Психіка є не лише вище вираження парної роботи півкуль мозку, але і найприродніший його стимулятор; змінюючи зміст психічної діяльності людини, можна добитися активізації “потрібних” відділів різних півкуль її мозку.


хиты: 437
рейтинг:+3
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь