пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Класифікація методів

Існують різні класифікації і типології психологічних методів. Наприклад, всі методи можна розділити на два класи: суб'єктивні і об'єктивні. До суб'єктивних методів відносять інтроспективну, яка привела науку до кризи. У основі об'єктивних методів лежить принцип єдності свідомості і діяльності. Всі емпіричні методи збору психологічної інформації мають бути об'єктивними. Емпіричні методи діляться на основних і допоміжних.

Основні методи: спостереження, експеримент, тестування, моделювання. Допоміжні: контент-аналіз, біографічний метод, вивчення продуктів діяльності, графічний метод, аналіз незалежних характеристик і так далі.

Спостереження.

Види спостереження:

1.                 По характеру контакту: безпосереднє; опосередковане.

2.                 За умовами діяльності: польове (природне); лабораторне (експериментальне).

3.                 По характеру взаємодії: відкрите або приховане; включене або стороннє.

4.                 По цілях: випадкове; цілеспрямоване.

5.                 По фіксації результатів: констатуюче; що оцінює.

6.                 По впорядкованості діяльності: вибіркове або суцільне (час); довільне або структуроване.

В ході спостереження експериментатор не втручається в психічне явище, що вивчається, а тільки фіксує. Є дві важливі вимоги до спостереження: 1) наявність продуманого плану, 2) фіксація результатів спостереження.

Опитування. Це може бути бесіда, анкета або інтерв'ю. Вони дають інформацію про мотивацію психічної діяльності людини, про суб'єктивну оцінку людиною своїх дій, про цілі, припущення. До опитних методів слід віднести  метод експертних оцінок. Його широко застосовують при діагностиці особи. Як експерти можуть виступати компетентні особи, обізнані випробовуваного: вихователі, класні керівники, спортивні тренери, однокласники і так далі

Види опитних методів.

1.  Усний. Застосовується у тому випадку, коли бажано ще вести спостереження за реакціями і поведінкою людини, що відповідає на питання. Недолік – велика витрата часу і необхідність глибокої професійної підготовки дослідника.

2.   Письмовий. Дозволяє охопити більшу кількість людей. Найбільш поширена його форма – анкета. Недолік – неможливо врахувати реакції людини.

3.    Вільний. Тут перелік питань і можливих відповідей на них заздалегідь не обмежений. Може бути усним і письмовим. Він дозволяє міняти тактику по ходу опитування, зміст і кількість питань, що ставляться, і отримувати


хиты: 202
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь