пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Культура

Сучасна українська музика.

У кінці XX – на початку XXI сторіччя активно продовжує розвиватися музика. З’являються нові стилі та жанри та продовжують діяти старі На сьогоднішній день  в українській музиці можна виділити багато стилів та жанрів. Розвивається як популярна, так і класична музика. Діють дві творчі спілки музичного профілю, які мають національний статус. Це: національна спілка композиторів України та національна всеукраїнська музична спілка

Значна кількість сучасних українських композиторів є членами Національної спілки композиторів, серед них — 17 народних артистів України, 54 заслужених діяча мистецтв України, 16 лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка,  За особливі досягнення 10 митців нагороджені Відзнакою Президента України Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, 1 — орденом Ярослава Мудрого, 1 — орденом Княгині Ольги.

Твори сучасних українських композиторів виконуються головним чином на фестивалях «КиївМузикФест», «Прем'єри сезону», «Форум музики молодих» (Київ), «Два дні й дві ночі нової музики» (Одеса), «Контрасти» (Львів) та «Дніпровські зорі» (Дніпропетровськ).

Репертуар хорових колективів поповнюється творами Л. Дичко та Г. Гаврилець, інструменталістів — творами Жанни та Левка Колодубів, В.Рунчака тощо. Класична електронна музика представлена композиціями Алли Загайкевич, Івана Небесного та інших.

В Україні також проводяться численні міжнародні музичні конкурси виконавців-інструменталістів (фортепіанні — пам'яті В.Горовиця та на Батьківщині Прокоф'єва), дириґентів — ім. С.Турчака, хорових колективів — ім. М.Леонтовича, співаків — ім. Соломії Крушельницької, бандуристів — ім. Гната Хоткевича, багатопрофільний конкурс імені М.Лисенка та інші.

Сучасні українські народні пісні несуть в собі історію України, багату різноманітними історичними подіями.В сучасній українській народній пісні не просліджується основа розповіді. Увага зосереджена на внутрішньому світі людини. Серед найвідоміших на сьогодні народних гуртів варто відзначити етно-гурт “Ойкумена”, гурт народної музики “Буття”, Народна артистка України Ніна Матвієнко та ін.

Історичні традиції продовжують сучасні оперні співаки України — Вікторія Лук'янець, Володимир Гришко, Валентин Пивоваров, Роман Майборода, Тарас Штонда, Михайло Дідик, Марія Стефюк.Стефан П'ятничко

Сучасна українська популярна музика продовжує розвивати традиції народного мелосу та зарубіжної естради. На сучасній українській сцені представлені майже всі музичні напрями:

  • популярна музика
  •  танцювальна музики
  • рок-музика
  • акустична музики та ін.
  • Активно розвивається клубна культура

Далеко за межами України відомі популярні виконавці С.Ротару, Зінкевич, , Т.Повалій, О.Скрипка,   Ф. Вакарчук,  О.Пономарьов, І.Білик, А.Лорак, групи «ВВ» та ін. Популярна музика представлена на фестивалях «Червона рута», «Таврійські ігри», «Чайка» та інших.

Виконавці з України достойно представляли Україну на конкурсах Євробачення, зокрема Руслана, яка синтезувала у своїй музиці фольклорні мотиви карпатського регіону, стала переможницею конкурсу Євробачення-2004.

На сучасній українській сцені представлені майже всі музичні напрями: від фолку до acid джазу. Активно розвивається клубна культура. Популярність багатьох українських поп-виконавців — Софії Ротару, Ірини Білик, Олександра Пономарьова, ВІА Гра, Ані Лорак, Вєрки Сердючки — давно перетнула кордони України і утвердилася в країнах СНД. Популярна музика представлена на фестивалях «Червона рута», «Таврійські ігри», «Чайка» та інших.

Виконавці з України достойно представляли Україну на конкурсах Євробачення, зокрема Руслана, яка синтезувала у своїй музиці фольклорні мотиви карпатського регіону, стала переможницею конкурсу Євробачення-2004, виборовши для України право на проведення наступного конкурсу — Євробачення-2005. На Євробаченні-2007 відзначилась Вєрка Сердючка, посівши другу сходинку.

Поруч з тим розвивається українська рок-музика. Серед найвідоміших гуртів — «Океан Ельзи», «Воплі Відоплясова», «Танок на майдані Конго», «Крихітка», «Скрябін», «Тартак», «Плач Єремії», «Кому Вниз», «Мертвий півень», «Скрудж». Регулярно проводяться українські рок-фестивалі «Рок-екзистенція», «Тарас Бульба» та інші.

Серед музичних гуртів здобувають популярність суто вокальні ансамблі, такі як «Піккардійська терція» та «Менсаунд». Представлено в Україні також і мистецтво джазу — міжнародні фестивалі джазової музики проходять у різних містах країни, серед найвідоміших — Jazz Bez та Jazz Koktebel. Значний внесок у популяризацію джазового руху в Україні зробили Володимир Симоненко та Олексій Коган.

Тенденція до використання фольклору сучасними українськими музикантами стає дедалі виразнішою. Одним з перших почав використовувати народні мотиви у рок-музиці у другій половині 1980-х рр. уже легендарний гурт «Воплі Відоплясова». Спираючись на фольклорне підґрунтя, нову самобутню українську музику творять «Скрябін», «Мандри», «Гайдамаки», Тарас Чубай, Марійка Бурмака та багато інших виконавців. Свідченням росту інтересу до фольклору стало започаткування в Україні двох фестивалів етнічної музики — «Країна мрій» у Києві та «Шешори» на Івано-Франківщині.

Тільки тепер, після здобуття незалежності, в українців з'являються справжні можливості поринути у квітучий сад солов'їної пісні, власної, тієї, що її співає душа, своєї української та   реалізації свій духовно-культурний потенціал. Державна політика в галузі культури, зокрема  у сфері музично-пісенної творчості, повинна  сприяти цьому, адже стати рівноправним членом загальносвітового співтовариства, зайняти гідну позицію поруч із провідними світовими державами можна лише тоді, коли цілеспрямовано буде розвиватися та зміцнюватися  не лише економічна могутність нашої країни, а й належним чином розвиватиметься її культурний потенціал. От тоді ми з вами, гордо піднявши голови, скажемо: “Ми гордимося, що ми українці, адже наша батьківщина найкраща!”

 


хиты: 9
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь