пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Інтерактивні методи навчання у вищій школі

 

      Інтерактивне навчання - це специфічна форма організації пізнавальної діяльності, яка має передбачува­ну мету – створити комфортні умови навчання, за яких кожен студент відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність.

      Під інтерактивністю передусім розуміють принцип побудови і функціо­нування педагогічного, психологічного, комп’ютерного спілкування в режимі діалогу. Реалізуючи технологічні принципи навчання, інтерактивна педагогічна технологія передбачає й інтерактивність комп’ютерних засобів навчання, і інтерактивність організації педагогічного процесу, коли базовим концептуальним положенням визначено навчання на основі інтерактивного спілкування.

      Інтерактивна модель навчання передбачає застосування технологічного підходу і бачиться як застосування у навчанні сукупності інтерактивних технологій, загальною ознакою яких є принципи інтеракції: багатостороння комунікація, взаємодія і взаємонавчання студентів, кооперована навчальна ді­яльність з відповідними змінами у ролі і функціях як тих, хто навчається, так і викладачів. Така модель передбачає і особливе розуміння заняття у ВНЗ як форми навчання, яке теж ґрунтується на технологічному підході.

      Інтерактивні технології навчання О. Пометун, Л. Пироженко поділили на чотири групи: парне навчання (робота студента з викладачем чи однолітком один на один), фронтальне навчання, навчання у грі, навчання у дискусії.

      Кооперативна (групова) навчальна діяльність – це форма органі­зації навчання студентів у малих групах об’єднаних спільною навчальною ме­тою. Кооперативне навчання відкриває для студентів можливості співпраці зі своїми ровесниками, дає змогу реалізувати природне прагнення кожної людини до спілкування, сприяє досягненню особистостями вищих результатів засвоєн­ня знань і формування вмінь. Така модель легко й ефективно поєднується із традиційними формами та методами навчання і може застосовуватися на різних етапах навчання.

      До групового (кооперативного) навчання можна віднести: роботу в парах, ротаційні трійки, «Два-чотири-всі разом», «Карусель», роботу в малих групах, «Акваріум».

      До фронтальних технологій інтерактивного навчання відносять такі, що пе­редбачають одночасну спільну роботу всього колективу. Це обговорення про­блеми у загальному колі, «Мікрофон» (надається можливість кожному сказати щось швидко, по черзі, висловити свою думку чи позицію), незакінчені речення, «Мозковий штурм», «Навчаючи – вчуся», і «Ажурна пилка», і «Case-метод», і «Дерево рішень».

      Навчання у дискусії є важливим засобом пізнавальної діяльності студен­тів у процесі навчання, оскільки дискусія – широке публічне обговорення спірного питання. Такі технології – досить цікаві для сучасної школи. До них належать «Метод ПРЕС», «Обери позицію», «Зміни позицію», «Безперервна шкала думок», «Дискусія», «Дискусія в стилі телевізійного ток-шоу», «Дебати».

      Інтерактивні методи відіграють важливу роль у сучасній освіті. Їхня пе­ревага у тому, що засвоюються всі рівні пізнання – знання, розуміння застосу­вання, оцінка. В групах збільшується кількість студентів, які свідомо засвоюють навчальний матеріал. Значно підвищується особистісна роль викладача – він виступає як лідер, організатор.

      Проте, за будь-яких умов викладач проводить інтерактивну лекцію, семі­нар, практичне заняття.

 


11.01.2017; 19:53
хиты: 142
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь