пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Використання інтерактивних форм і методів навчання, їх різновиди (практикум, тренінги, мистецько-ігрові форми навчання, методи наративу: розповіді, описи, автобіографічні, життєві історій, майстер-класи, педагогічне консультування).

Найбільш доцільним і дієвим у навчально-виховному процесі є застосування інтерактивних технологій. Інтерактивне навчання – це перш за все діалогове навчання, в ході якого здійснюється взаємодія викладача та студента.  Організація інтерактивного навчання передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв’язання проблем. Воно ефективно сприяє формуванню цінностей, навичок і вмінь, створенню атмосфери співпраці, взаємодії. Метою діяльності студента при такому підході стає не оволодіння системою інформації і, тим самим, основами наук, а формування здібностей до виконання професійної діяльності. Викладач в інтерактивному навчанні, не тільки є носієм інформації і знань, завдання якого передати ці знання, а постійно і активно стимулює студента до самостійної творчої роботи, виконуючи роль проектувальника і консультанта. Найбільш відомі методи інтерактивного навчання: кейс – метод, дискусії, метод проектів, ОДГ(організаційно-діяльна гра), рольові і ділові ігри, метаплан, тренінгові заняття, командні конкурси і змагання. А також широко використовуються елементи і прийоми інтерактивного навчання в традиційних формах навчання вищої школи - робота в парах, у МГ(малі, робочі або творчі групи), мозковий штурм тощо.

Створення ситуацій емоційного переживання - створення ефекту здивування, захоплення, недовіри. Виникненню емоційних переживань сприяють незвичайність наведеного факту, грандіозність і несподіваність цифрових даних. Обов’язкова умова – переконливість прикладів. Розвивальні ігри. Головна особливість розвивальних ігорполягає в тому, що при їх застосуванні один з основних прин-ципів навчання – від простого до складного – об’єднується ізпринципами організації творчої діяльності – самостійно за здібностями, своїм темпом діяльності. Ділова гра:  як метод імітації (наслідування, зображення, відображення) прийняття управлінських рішень у різних ситуаціях (шляхом програвання, розігрування) за заданим або вироблюваним самими учасниками гри правилами. Рольова гра — це ефективна відпрацювання варіантів поведінки в тих ситуаціях, в яких можуть виявитися студенти (наприклад, атестація, захист або презентація якої-небудь розробки, конфлікт з однокурсниками та ін). Гра дозволяє набути навички прийняття відповідальних і безпечних рішень у навчальній ситуації. Ознакою, що відрізняє рольові ігри від ділових, є відсутність системи оцінювання по ходу гри. Організаційно-діяльнісні ігри є формами колективної діяльності, в процесі якої відбувається навчання і проектування нових діяльнісних зразків. Такі ігри проводяться з метою впровадження нової практики у певній професійній сфері.

Тренінг - один з інтерактивних методів навчання та соціально-психологічного розвитку особистості. Тренінги складаються з комплексу різноманітних вправ та ігор, об'єднаних в систему невеликими теоретичними модулями. Презентація – самий ефективний спосіб донесення інформації при публічних виступах. Слайд-презентації дозволяють ефектно і наочно представити зміст, виділити і проілюструвати повідомлення.

Аналіз конкретних ситуацій (кейс-метод) : вивчення, аналіз і прийняття рішень по ситуації, яка виникла внаслідок подій, що відбулися, реальних ситуацій або може виникнути за певних обставин у конкретній організації в той чи інший момент часу. Учні повинні проаналізувати ситуацію, розібратися в суті проблеми, запропонувати можливі рішення і вибрати краще з них. Колоквіум – вид навчально-теоретичних занять, що представляє собою групове обговорення під керівництвом викладача досить широкого кола проблем, наприклад щодо самостійного великого розділу лекційного курсу. Робота в малих групах - одна з найпопулярніших стратегій, так як вона дає їм можливість брати участь у роботі, практикувати навички співробітництва, міжособистісного спілкування (зокрема, вміння активно слухати, виробляти спільну думку, вирішувати виникаючі розбіжності).

 «мозковий штурм» стимулює групу студентів до швидкого генерування якомога більшої варіантів відповіді на питання. 1 етап= дається певна проблема для обговорення; учасники висловлюють по черзі будь-які пропозиції точної і короткій формі; ведучий записує всі пропозиції на дошці, плакаті) без критики їх практичної застосовності. 2 етап= пропозиції обговорюються. Групі необхідно знайти можливість застосування будь-якого з висловлених пропозицій або намітити шляхи його вдосконалення. 3 етап = група представляє презентацію результатів.


11.01.2017; 19:53
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь