пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9) Формування у студентів розумових дій. Спеціальних і загальних навчальних умінь.

П. Я. Гальперін виділяв шість етапів формування розумових дій: 1) формування мотиваційної основи дії; 2) попереднє ознайомлення з дією і умовами його виконання; 3) формування дії в матеріальному (чи матеріалізованому) вигляді з розгортанням усіх вхідних у нього операцій; 4) відпрацювання дій у зовнішньому плані як внешнеречевого; 5) промовляння дії "про себе", у внутрішній промови; 6) перетворення дії у внутрішній процес мислення, здійснення його "в умі".

На першому етапі відбувається формування мотиваційної основи дії, закладається ставлення суб'єкта до цілей і завдань майбутнього дії, до змісту матеріалу, наміченого для засвоєння.Мотиваційної основі дії в концепції надається важливе значення; мотиви дії визначають як змістовні, так і динамічні аспекти його засвоєння.

Вироблення орієнтовною основи дії становить головне завдання і зміст другого етапу.Орієнтовна основа дії являє собою систему вказівок на те, як виконати нову дію.При цьому самої дії в учня немає - йому треба ще навчитися.

Третій етап - формування дії в матеріальній формі. Спочатку нова дія успішно формується тільки в його зовнішній формі: дію з самими речами або їх зображення (схеми, креслення, макети, моделі, записи тощо). Суб'єкт здійснює орієнтування та виконання освоюваного дії з опорою на зовні представлені компоненти схеми орієнтовної основи дії.

Зміст четвертого етапу становить перенесення дії в план гучної мови без опори на предмети. Мова стає самостійним носієм всього процесу: і завдання, і дії. Мовна форма дії виробляється за допомогою виконання дії вголос - общезначимой і зрозумілою іншим формі.У процесі навчання мовному дії учень змушений орієнтуватися не тільки на його предметний зміст, але і на його словесне вираження.

На п'ятому етапі (формування дії у зовнішньому мовленні "про себе") відбувається перенесення громкоречевого дії у внутрішній план, обговорювання дії "про себе".Мова зовнішня починає перетворюватися у внутрішню мова.Стає дію залишається зовнішнім лише в незначній кількості ключових моментів, за якими здійснюється як зовнішній, так і внутрішній контроль.

Шостий етап - це перенесення дії у власне розумовий, внутрішній план індивідуальної свідомості.Розумовий дію здійснюється з предметним змістом у формі образів або понять без участі розгорнутої промови.Дія, що минув вищеописані перетворення, набуває вигляду безпосереднього розсуду вирішення проблемної ситуації.

Уміння — це заснована на знаннях і навичках готовність людини успішно виконувати певну діяльність. Уміння являють собою свідомо контрольовані частини діяльності, щонайменше в головних проміжних пунктах і кінцевій меті.

Існування великої кількості видів діяльності зумовлює існування відповідної кількості вмінь.Ці вміння мають як спільні риси (те, що необхідно для будь-якого виду діяльності: уміння бути уважним, планувати та контролювати діяльність тощо), так і відмінні особливості, що зумовлюються змістом того чі іншого віду діяльності.

Уміння на відміну від навичок утворюються в результаті координації навичок, їх об'єднання в системи за допомогою дій, що знаходяться під свідомим контролем, завжди спираються на активну інтелектуальну діяльність і обов'язково включають в себе процеси мислення. Свідомий інтелектуальний контроль—це головне, що відрізняє вміння від навичок. Активізація інтелектуальної діяльності в уміннях відбувається в ті моменти, коли змінюються умови діяльності, виникають нестандартні ситуації, які вимагають оперативного прийняття розумних рішень.Управління вміннями на рівні центральної нервової системи здійснюється вищими анатомо-фізіологічними інстанціями, ніж управління навичками, тобто на рівні кори головного мозку.

Уміння та навички поділяються на кілька типів: рухові, пізнавальні, теоретичні і практичні. Рухові включають різноманітні рухи, складні і прості, що складають зовнішні, моторні аспекти діяльності.Пізнавальні вміння включають здатність вести пошук, сприймати, запам'ятовувати та обробляти інформацію.Вони співвідносяться з основними психічними процесами і передбачають формування знань.Теоретичні вміння і навички пов'язані з абстрактним інтелектом.Вони виявляються у здатності людини аналізувати, узагальнювати матеріал, висувати гіпотези, теорії, здійснювати переведення інформації з однієї знакової системи в іншу.Практичні вміння виявляються при виконанні практичної діяльності, виготовленні конкретного продукту.Саме на їх прикладі можна продемонструвати формування та вияв умінь у чистому вигляді.

Велике значення у формуванні всіх типів умінь і навичок мають вправи.Завдяки їм відбувається автоматизація навичок, удосконалення вмінь, діяльності в цілому.Вправи необхідні як на етапі вироблення вмінь і навичок, так і в процесі їх збереження.Без постійних, систематичних вправ уміння і навички часто втрачають свої якості.

Формування умінь проходить кілька стадій.Спочатку — ознайомлення з умінням, усвідомлення його смислу.Потім початкове оволодіння ним.Нарешті, самостійне й дедалі точніше виконання практичних завдань.У педагогіці вивчення кожного навчального предмета, виконання вправ і самостійних робіт виробляє в учнів уміння застосовувати знання.

З точки зору психології, навичка — психічне новоутворення, підконтрольне свідомості і вироблене шляхом вправ, завдяки якому індивід спроможний виконувати певну дію раціонально, з належною точністю і швидкістю, без зайвих витрат фізичної та нервово-психологічної енергії.

Загальниминазивають уміння людини, що тією чи іншою мірою виявляються в усіх видах її діяльності.Під спеціальнимиуміннямі розуміють здібності, що виразно виявляються в окремих спеціальних галузях діяльності (наприклад, сценічній, музичній, спортивній тощо).

 


11.01.2017; 19:53
хиты: 160
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь