пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45.Причини загоряння пожеж на пі-твах

На харчових підприємствах, спиртових і лікеро-горілчаних виробництвах, в масложировій промисловості, масло-екстракційних заводах легкозаймисті і горючі рідини, спирт і бензин можуть утворювати горючі суміші з повітрям у разі порушення герметичності апаратів і трубопроводів, порушення правил експлуатації та ремонту обладнання. Витік легкозаймистих і горючих рідин та парів відбувається через нещільність фланцевих з'єднань трубопроводів, сальникових ущільнень насосів та запірної арматури; через повітряники брагоректифікаційних апаратів; при недостатньому охолодженні спирту в холодильниках.
На маслоекстракційних заводах спостерігається великий витік парів бензину та інших розчинників через нещільність виробничого обладнання та комунікаційної арматури до 78% загальних втрат, при нормальному веденні технологічного процесу, причому витік зростає із підвищенням надлишкового тиску в апаратах і сумарної площини нещільностей. Найбільш великий витік речовин вибухонебезпечної концентрації виникає внаслідок порушення технологічних режимів і аварій. Через пониження рівня в завантажувальному бункері екстрактора, який переробляє шрот, при несправності нижнього обмежувача рівня, утворюється вибухонебезпечна суміш парів бензину і повітря.
Вибухонебезпечні і горючі суміші можуть виникати: при вивантаженні екстрагованого матеріалу із колон, при розбиранні та чищенні патронних фільтрів від шламу, який насичений парами бензину; над продуктами (відходами), які містять легкозаймисті і горючі рідини, наприклад, пари спирту можуть концентруватися на поверхні бардяних ям, пари бензину можуть захоплюватися шротом на виході із шнекових випарювачів. При виході масла із пресів, воно може розбризкуватися по приміщенню пресового цеху.
На харчових підприємствах зустрічаються різні випадки запалювання, вибухонебезпечних і горючих сумішей і найбільш частими причинами запалювання можуть бути: іскроутворення механічного походження, яке виникає при ударах металевих частин обладнання (вентилятори і т.п.); попадання металевих предметів в дробарки та інше технологічне обладнання; падіння інструменту на металеву поверхню або бетонну підлогу; відкрите полум'я технологічного обладнання (топки), паяльні лампи, місця спалювання відходів, електрозварювальні роботи, сірники і не погашені цигарки; теплове проявлення електричного струму, іскри або дуги короткого замикання; розряди статичної і атмосферної електрики; перегрів підшипників при неправильному застосуванні змащеного матеріалу, їх несправність, спрацювання або забруднення; недбале обертання з рослинними маслами, промасленими ганчірками.
Так, температура відкритого полум'я при горінні цигарки - 600...700°С, в печах і технологічному обладнанні - 700...1500 °С, при ударах металевих частин досягає 1600°С, при електричному зварюванні - 7000°С, в електричному розряді - 10000°С, тобто таких температур вистачить для займистості багатьох горючих матеріалів. Так, для займистості горючих газів і парів в суміші із повітрям, які застосовуються на підприємствах, достатньо енергії 0,009...0,3 мДж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь