пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Опишіть основні відмінності між сприйняттям і відчуттям

Відчуття - цевідображенняокремихвластивостейпредметів і явищ, щобезпосередньовпливаютьна даний момент на органи чуття. Характерна особливість відчуттів їхмиттєвість, безпосередність. Відчуттявиникають, як тількинашіорганипочуттівстикнулися з тимчиіншимоб'єктомматеріальногосвіту і існуютьякісьмиті, післязакінченняякихперетворюються на сприйняття.

Як же протікаєпроцесвідчуттів. Фізіологічним аспектом відчуттівслужать аналізатори, якіскладаються з рецептора (око, вухо, смаковіцибулини, розташовані на поверхні язика і т.д.), нервовихшляхів і відповідної ділянкимозку. Для того щобвиникловідчуття, необхідно, щоб той чиінший предмет, явищевпливали на рецептор своїмпевнимвластивістю, кольором, температурою, поверхнею, смаком, запахом і т.д. 

Поняття «сприйняття»

Відчуття - вихіднийджерелоінформації. Завдякивідчуттям ми пізнаємоокреміякості та властивостіпредметів і явищ. Однак у реальномупсихічному процесі дужеважковиділитивідчуттясамі по собі, так бимовити, в чистому вигляді. Вони завждипереживаються як властивості того чиіншогоцілісного предмета чиявища: солодкийцукор, запашнатроянда, холоднийлід і т.д. Відчуттявходять в структуру більшскладногопсихологічногопроцесу - сприйняття.

Сприйняття - цецілісневідображенняпредметів і явищоб'єктивногосвіту при їхбезпосередньомувпливі на даний момент на органичуття.

Відчуття і сприйняттянерозривнопов'язані один з одним. Сприйняття - результат діяльностісистемианалізаторів.

Видисприймань. Відповідно до того, якийаналізатордомінує,розрізняютьзорові, слухові, дотиковікинестезические, нюхові і смаковісприйняття. 

 


06.05.2014; 21:00
хиты: 298
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь