пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Темперамент .Основні типи темпераменту.

Темперамент - це психічний механізм, що проявляється в постійності співвідношення комплексу показників, що характеризують енергетичні і тимчасові аспекти реагування людини на різноманітні життєві обставини. Темперамент - це диференціально-типологічний механізм психіки, що формується як констелляция інгредієнтів, регулюючих силу, швидкість, глибину і спрямованість психічних процесів. Відповідно, люди, що належать різним типам темпераменту, відрізняються один від одного по оптимальних для них режимах діяльності, точніше, по режимах функціонування тих фрагментів психічної реальності, носіями яких вони є. У свою чергу, режим функціонування психіки, що задається темпераментом, може бути охарактеризований параметрами психічної активності, що забезпечують комфортність життєдіяльності. Темперамент проявляється в стаціонарності ансамблю психічних функцій, що забезпечують оптимальний рівень життєдіяльності. Важливо підкреслити, що мінливість властивостей темпераменту коливається в набагато ширшому діапазоні, ніж мінливість фізіологічних процесів, що конституюють організм. З іншого боку, вибір людиною того або іншого режиму діяльності, стилю поведінки в конкретних умовах залежить далеко не лише від типу його темпераменту. Він обумовлений, зокрема, особовим сенсом діяльності, рівнем навченої, соціальним контекстом, самопочуттям.

Сангвінік (від латів. sanguis - життєва сила, кров) - суб'єкт. що характеризується високою психічною активністю, енергійністю, працездатністю, швидкістю і жвавістю рухів, різноманітністю і багатством міміки, швидким темпом мови. Прагне до частої зміни вражень, легко і швидко відгукується на події, що відбуваються, товариський. Емоції переважно позитивні - швидко виникають і швидко змінюються. Порівняно легко і швидко переживає невдачі.

Меланхолік (від греч. melas - чорний, chole - жовч) - суб'єкт, що характеризується низьким рівнем психічної активності. сповільненістю рухів, стриманістю моторики і мови, швидкою стомлюваністю. Меланхоліка відрізняють висока емоційна сензитивность, глибина і стійкість емоцій при слабкому їх зовнішньому вираженні, переважання негативних емоцій.

Холерик (від греч. chole - жовч) - суб'єкт, що характеризується високим рівнем психічної активності, енергійністю дій, різкістю, нестримністю рухів, швидким темпом, поривчастою. Схильний до різких змін настрою, запальний, нетерплячий, схильний до емоційних зривів.

Флегматик (від греч. phlegma - слиз) - суб'єкт, що характеризується низьким рівнем психічної активності, повільністю, невиразністю міміки. Важко перемикається з одного виду діяльності на іншій, насилу пристосовується до нової обстановки. Переважає спокійний, рівний настрій. Почуття і настрій зазвичай відрізняються постійністю.

 


06.05.2014; 21:00
хиты: 129
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь