пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32. Поясніть, від чого залежить здатність уваги до переключення.

Переключення уваги. Фізіологічною основою пере­ключення уваги є гальмування оптимального збуджен­ня в одних ділянках мозку і виникнення його в інших.

Залежить це від характеру об'єкта, сенсу дій, індивіду­ально-психологічних особливостей людини.

Переключення уваги - перенесення уваги з одного предмета на інший, з однієї дії на іншу.

Воно може бути легким чи важким, повним чи непов­ним. Іноді нелегко перейти від одних дій до інших, якщо новий об'єкт не приваблює. Неповне переключення уваги свідчить, що людина перебуває під враженням від попередньої діяльності. Довільне переключення уваги потребує оволодіння нею, уміння керувати цим проце­сом, усвідомлення послідовності майбутніх дій.

Здатність до переключення характеризує гнучкість уваги, що відрізняє одну людину від іншої. Якість його знижується при переході від нескладних дій до складні­ших, від значущої діяльності - до нецікавої. Відбуваєть­ся переключення уваги з різною швидкістю, що зале­жить від змісту діяльності та індивідуальних особливо­стей людини. Полегшується воно за наявності зв'язків між змістом попередньої і наступної діяльності, інтересу до неї й усвідомлення її важливості, не дуже глибокого зосередження на попередній діяльності, уміння пере­ключати увагу. Ускладнює переключення уваги інерт­ність нервових процесів. У деяких видах діяльності швидкість переключення уваги є вирішальною. Впра­вляння у її поліпшенні підвищує швидкість нервових процесів мозку, що важливо у багатьох видах діяльності.

Переключення уваги допомагає людині орієнтувати­ся в житті, швидко справлятися з новими завданнями. Здатність до цього виробляється у процесі практичної діяльності. Розумний режим переключення уваги має важливе значення для гігієни розумової праці, є необхідною умовою підтримання оптимального рівня працездатності.

Переключення може бути мимовільним (відволікан­ня уваги, спричинене подразниками, які привертають до себе мимовільну увагу). Прикладом відволікання є неуважність - ступінь концентрації уваги, за якого суттєво звужується поле свідомості. В одних ситуаціях вона знижує продуктивність діяльності (неуважність молодшого школяра), в інших - підвищує (неуваж­ність ученого, який розв'язує теоретичну проблему, до зовнішніх об'єктів).


06.05.2014; 21:00
хиты: 79
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь