пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Охарактеризуйте властивості уваги

Увага характеризується певними властивостями, що специфічно проявляються у різних людей і різних ситуаціях.

Наявність уваги свідчить про зв'язок свідомості з певним об'єктом і внутрішнім станом, її зосередженість на них. Особливості цієї зосередженості визначають основ­ні властивості уваги, до яких належать: концентрація, стійкість, коливання, переключення, обсяг, розподіл.

Концентрація уваги. Характеризує зв'язок індивіда з об'єктом, засвідчує рівень його інтенсивності. Як пра­вило, людина зосереджується на одному об'єкті, її увага ніби поглинається ним. Сила поглинання залежить від його значення. Щоб утримати об'єкт у полі своєї уваги, людині необхідно докласти вольових зусиль.

Концентрація уваги - рівень зосередженості людини на певному об'єкті та внутрішньому стані.

Показником її є стійкість до перешкод, до відволікан­ня від предмета діяльності (споглядання) сторонніми подразниками. Захопившись справою, людина не бачить і не чує, що відбувається (негативна індукція) навколо. Класичним прикладом виняткової концентрації уваги є трагічний випадок з Архімедом, який, захопившись розв'язанням оборонних проблем під час облоги Сиракуз, не подбав про власну безпеку й поплатився життям.

Стійкість уваги. Показником її є тривалість зосере­дження, цілеспрямованості як необхідних внутрішніх умов виконання завдання. Ця властивість залежить від складності об'єкта, змісту і сенсу для людини дій, вла­стивостей її нервової системи.

Стійкість уваги - тривалість збереження інтенсивної (концентро­ваної) уваги на об'єкті, явищі, події тощо.

Рівень її залежить від складності завдань, кількості і сили старань, потрібних для їх розв'язання, а також від суб'єктивного ставлення до справи. За певних умов навіть у дітей 10-11 років увага може бути стійкою тривалий час.

Стійкість уваги тим вища, чим динамічніший і ціка­віший образ об'єкта діяльності. Важливою передумо­вою цього є і здатність людини відкривати в об'єкті нові зв'язки та відношення. Увага триваліша там, де сприй­мання, мислення постійно збагачують зміст образу. Од­номанітність об'єкта знижує рівень її стійкості.

Увага до об'єкта зумовлює необхідність дії, яка ще більше зосереджує увагу на об'єкті, мобілізує розумові сили. Оптимальні труднощі, які долаються в процесі роботи, посилюють стійкість уваги. Протилежне стійкості - відволікання уваги об'єк­тами, що не стосуються діяльності. Нестійка увага частіше й легше відволікається побічними стимулами, внаслідок чого знижується ефективність пізнавальної чи продуктивної діяльності. Мимовільно відволікають її різкі та сильні зовнішні подразники, раптові й дина­мічні ситуації, емоційні чинники. Утриманню уваги сприяють спеціальні тренувальні вправи за несприят­ливих умов.

Коливання уваги. У сприйманні ледве помітних по­дразників вони відбуваються через кожні 2-5, макси­мум 12 секунд. Здебільшого призводять до мимовільно­го відволікання її від об'єкта.

Коливання уваги - зміна інтенсивності її зосередженості та стій­кості.

У природних умовах коливання уваги простежують­ся, наприклад, коли людина намагається сприймати віддалені об'єкти: літак на небосхилі, човен далеко в морі, людину в степу - вони то з'являються на корот­кий час, то знову зникають з поля зору. Під час розумо­вої, практичної діяльностей періоди коливань стають рідшими. За напруженої навчальної діяльності можли­ві пропуски увагою окремих моментів лекції, фрагмен­тів тексту підручника. Іноді вони частішають, що зни­жує ефективність навчання.

Коливання уваги спричинені виснаженням кірко­вих центрів та гальмуванням унаслідок динаміки про­цесів радіації (поширення) і концентрації (зосере­дження) негативної індукції (взаємного зумовлення). На межі можливостей незначні зміни потенціалу нер­вової клітини впливають на стійкість уваги. Цей потенціал швидко вичерпується і відновлюється. На коливання уваги впливають і особливості нервової системи людини, умови, зміст, напруження і трива­лість діяльності. З огляду на це ефективність діяльно­сті забезпечать зміни та перерви в ній, мінімальне дублювання процесів.

Переключення уваги. Фізіологічною основою пере­ключення уваги є гальмування оптимального збуджен­ня в одних ділянках мозку і виникнення його в інших.

Залежить це від характеру об'єкта, сенсу дій, індивіду­ально-психологічних особливостей людини.

Переключення уваги - перенесення уваги з одного предмета на інший, з однієї дії на іншу.

Воно може бути легким чи важким, повним чи непов­ним. Іноді нелегко перейти від одних дій до інших, якщо новий об'єкт не приваблює. Неповне переключення уваги свідчить, що людина перебуває під враженням від попередньої діяльності. Довільне переключення уваги потребує оволодіння нею, уміння керувати цим проце­сом, усвідомлення послідовності майбутніх дій.

Здатність до переключення характеризує гнучкість уваги, що відрізняє одну людину від іншої. Якість його знижується при переході від нескладних дій до складні­ших, від значущої діяльності - до нецікавої. Відбуваєть­ся переключення уваги з різною швидкістю, що зале­жить від змісту діяльності та індивідуальних особливо­стей людини. Полегшується воно за наявності зв'язків між змістом попередньої і наступної діяльності, інтересу до неї й усвідомлення її важливості, не дуже глибокого зосередження на попередній діяльності, уміння пере­ключати увагу. Ускладнює переключення уваги інерт­ність нервових процесів. У деяких видах діяльності швидкість переключення уваги є вирішальною. Впра­вляння у її поліпшенні підвищує швидкість нервових процесів мозку, що важливо у багатьох видах діяльності.

Переключення уваги допомагає людині орієнтувати­ся в житті, швидко справлятися з новими завданнями. Здатність до цього виробляється у процесі практичної діяльності. Розумний режим переключення уваги має важливе значення для гігієни розумової праці, є необхідною умовою підтримання оптимального рівня працездатності.

Переключення може бути мимовільним (відволікан­ня уваги, спричинене подразниками, які привертають до себе мимовільну увагу). Прикладом відволікання є неуважність - ступінь концентрації уваги, за якого суттєво звужується поле свідомості. В одних ситуаціях вона знижує продуктивність діяльності (неуважність молодшого школяра), в інших - підвищує (неуваж­ність ученого, який розв'язує теоретичну проблему, до зовнішніх об'єктів).

Розподіл уваги. Нерідко людині доводиться викону­вати одночасно кілька видів діяльності, зосереджую­чись на різних процесах та об'єктах: водій автомобіля одночасно стежить за ситуацією на дорозі, станом авто­мобіля, даними приладів тощо. Більшість різновидів професійної праці вимагає розподілу уваги.

Розподіл уваги - здатність людини одночасно утримувати у сфері свідомості кілька об'єктів, виконувати кілька видів діяльності.

У процесі переключення уваги одна дія (звична) виконується автоматично, інша - свідомо. При цьому нова діяльність пов'язана з осередком оптимальної збу­дженості ділянки кори великих півкуль головного мозку, а опанована раніше - з ділянками мозку меншо­го збудження.

Здатність розподіляти увагу властива всім людям, але має індивідуальні ознаки. Одним людям важко зосе­реджуватися на двох видах діяльності, інші залюбки одночасно роблять кілька справ: Юлій Цезар, Наполе­он одночасно писали, читали, слухали, говорили. Вони вміли швидко переключати увагу з одного об'єкта на інший, досягали високої автоматизації у виконанні пев­них дій, що, очевидно, справляло враження одночасно­сті їх здійснення.

Головною умовою успішного поєднання видів діяль­ності є достатнє оволодіння ними, особливо якщо воно автоматизоване: основна діяльність припадає на нерво­ві центри, що перебувають у стані оптимального збу­дження. Додаткові види забезпечуються напівзагальмованими нервовими центрами, вимагають менше уваги, бо виконуються значною мірою автоматизовано.

Майже неможливо розподіляти увагу в межах одно­го аналізатора: слухати уважно дві промови, слухати й читати. Якщо одна з двох діяльностей вимагає високої концентрації уваги, розподіл стає неможливим, бо зосе­редження свідомості на певних об'єктах неминуче пов'язане зі звуженням його поля.

Обсяг уваги. За цією ознакою увага є вузькою та широкою. Середній обсяг уваги дорослої людини стано­вить 4-6 об'єктів, дитини - 2-3 і майже не відріз­няється від обсягу короткочасної пам'яті. При сприй­манні об'єктів, які складаються з великої кількості вза­ємопов'язаних елементів, обсяг уваги збільшується, наприклад, людина може одномоментно сприйняти слово із 14 літер.

Обсяг уваги - кількість об'єктів, які можуть бути охоплені увагою і сприйняті за найкоротший час.

Він залежить від організації матеріалу, на якому зосереджується людина, здатності відтворювати його у формі образу; широта обсягу уваги - від спорідненості матеріалу, вікових особливостей людини. Якщо матері­ал легко асоціюється, тобто пов'язуються його елемен­ти, обсяг уваги стає більшим. У школярів ця власти­вість формується із засвоєнням навчальної діяльності, у дорослих - з оволодінням професією.

Усі властивості уваги універсально проявляються в її видах та мають індивідуальні особливості.

У процесі діяльності властивості уваги виконують різні функції і перебувають у різних відношеннях. Так, стійкість і концентрація нерідко порушуються під впливом переключення, яке змінюється розподі­лом, залежать від обсягу уваги. Водночас кожна вла­стивість є відносно самостійною: висока концентрація уваги може поєднуватися зі слабким переключенням (неуважність), що характерне для людей, зосередже­них на проблемі. Особливості прояву властивостей уваги залежать від стану, інтенсивності, спрямовано­сті, мотивації пізнавальної та емоційно-вольової дія­льності людини.

Різні життєві ситуації вимагають різних властиво­стей уваги. Це стосується насамперед її розподілу й переключення. Не завжди можна точно визначити, завдяки чому досягнуто мети. Молодий із рухливою нервовою системою частіше використовує переклю­чення уваги, досвідчений переважно розподіляє її. Нерідко одна властивість уваги переходить в іншу, забезпечуючи досягнення мети раціональнішими спо­собами.


06.05.2014; 21:00
хиты: 81
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь