пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Види уваги

                Залежно від активності людини та співвідношення зовнішніх і внутрішніх умов виникнення, увагу поділяють на мимовільну, довільну і післядовільну.

                МИМОВІЛЬНА УВАГА – це зосередження свідомості людини на об’єкті внаслідок його особливостей як подразника. Особливості подразників, завдяки яким привертається увага людини, це велика сила, інтенсивність, контраст, новизна, посилення або послаблення подразника, просторові зміни руху, раптова поява об’єкта. Мимовільна увага є найбільш простим видом уваги. Його часто називають пасивним, або вимушеним, оскільки воно виникає і підтримується незалежно від свідомості людини. Діяльність захоплює людину сама по собі, через свою захопливість, цікавість або несподіванку. Проте таке розуміння причин виникнення мимовільної уваги вельми спрощено. Зазвичай при виникненні мимовільної уваги ми маємо справу з цілим комплексом причин. У цей комплекс входять різні фізичні, психофізіологічні і психічні причини.

                ДОВІЛЬНА УВАГА – це увага, що свідомо спрямовується і регулюється особистістю.  Така увага виникає тоді, коли людина ставить перед собою цілі, що спрямовані на не задоволення безпосередніх потреб, а відносяться до потреб віддалених. Тому довільна увага пов’язана з силою волі та здатністю долати бажання, що породжуються безпосередніми потребами. Причини довільної уваги по своєму походженню не біологічні, а соціальні: довільна увага не дозріває в організмі, а формується у дитини при його спілкуванні з дорослими. . Розвиток довільної уваги у дитини виявляється спочатку в підпорядкуванні своєї поведінки мовній інструкції дорослих, а потім, у міру оволодіння мовою, — в підпорядкуванні своєї поведінки власній мовній інструкції.

                ПІСЛЯДОВІЛЬНА УВАГА – це увага, яка виникає за наступною схемою. Спочатку людина включає довільну увагу, оскільки об’єкт діяльності не викликає у неї безпосереднього інтересу. Але потім, коли особистість втягується в процес виконання діяльності, вид уваги змінюється з довільної на мимовільну. Така увага і розглядається як післядовільна. Цей вид уваги, подібно до довільного, носить цілеспрямований характер і спочатку вимагає вольових зусиль, але потім людина «входить» в роботу: цікавими і значущими стають зміст і процес діяльності, а не тільки її результат. Наприклад, школяр, вирішуючи важку арифметичну задачу, спочатку прикладає до цього певні зусилля. Він береться за це завдання тільки тому, що її потрібно зробити. Завдання важке і спочатку ніяк не вирішується, школяр весь час відволікається. Йому доводиться повертати себе до рішення задачі постійними зусиллями волі. Але рішення почате, правильний хід намічається все більш і більш виразно. Завдання стає все більш і більш зрозумілим. Вона виявляється хоч і важкою, але можливою для вирішення. Школяр все більше і більше захоплюється нею, вона все більше і більше захоплює його. Він перестає відволікатися: завдання стало для нього цікавою.


06.05.2014; 21:00
хиты: 85
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь