пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Воля

ВОЛЯ – ЦЕ СВІДОМА ОРГАНІЗАЦІЯ І САМОРЕГУЛЯЦІЯ ЛЮДИНОЮ СВОЄЇ ДІЯЛЬНОСТІ  ТА  ПОВЕДІНКИ, СПРЯМОВА НА ПОДОЛАННЯ ТРУДНОЩІВ ПРИ ДОСЯГНЕННІ ПОСТАВЛЕНИХ ЦІЛЕЙ.

                Воля як характеристика свідомості й діяльності виникла разом з виникненням суспільства і трудової діяльності;      Воля є важливим компонентом психіки людини, нерозривно пов’язаної з мотивами, пізнавальними та емоційними процесами;                        Вольові дії за своєю природою причиннозумовлені, виникають в процесі активної взаємодії з середовищем;                        Вольові властивості (якості) особистості являють собою стійкі психічні утворення;               Вольова активність має складну психологічну структуру і включає в себе 1) ставлення до зовнішніх впливів; 2) мотивацію;  3) свідому саморегуляцію.

Поняття волі в психології звичайно визначається такими шляхами:

•              через вольові якості особистості: ініціативність, само владання, витримку, наполегливість, рішучість, цілеспрямованість тощо.

•              через довільну регуляцію поведінки, психічних процесів.

•              через вольові дії. Визначаються такі ознаки вольових дій: усвідомленість, цілеспрямованість, подолання перешкод, ініціація дії, наявність вольового зусилля, відсутність залежності від актуальної потреби. Жодна з наведених ознак сама по собі не є достатньою для визначення змісту волі, але разом вони відрізняють вольову дію у ЇЇ специфіці.


06.05.2014; 21:00
хиты: 77
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь