пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Характеристика видів мислення

Найчастіше мислення підрозділяють на теоретичне і практичне. При цьому в теоретичному мисленні виділяють понятійне і образне мислення, а в практичному наочно-образне і наочно-дієве.

Понятійне мислення — це таке мислення, в якому використовуються певні поняття. При цьому, вирішуючи ті або інші розумові задачі, ми користуємося готовими знаннями, отриманими іншими людьми і вираженими у формі понять, думок висновків.

Образне мислення — це вид розумового процесу, в якому використовуються образи. Ці образи витягуються безпосередньо з пам'яті або відтворюються уявою. Найчастіше такий вид мислення переважає у людей, діяльність яких пов'язана з яким-небудь видом творчості.

Понятійне і образне мислення знаходяться в постійній взаємодії. Вони доповнюють один одного, розкриваючи перед нами різні сторони буття. Таким чином, понятійне і образне мислення доповнюють один одного і забезпечують глибоке і різностороннє віддзеркалення дійсності.

Наочно-образне мислення — це вид розумового процесу, який здійснюється безпосередньо при сприйнятті навколишньої дійсності і без цього здійснюватися не може. Мислячи наочно-образно, ми прив'язані до дійсності, а необхідні образи представлені в короткочасній і оперативній пам'яті. Дана форма мислення є домінуючою у дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

Наочно-дієве мислення — це особливий вид мислення, суть якого полягає в практичній преобразовательной діяльності, здійснюваній з реальними предметами. Цей вид мислення широко представлений у людей, зайнятих виробничою працею, результатом якої є створення якого-небудь матеріального продукту.

Слід зазначити, що всі ці види мислення можуть розглядатися і як рівні його розвитку. Теоретичне мислення вважається більш здійсненим, ніж практичне, а понятійне є вищим рівнем розвитку, чим образне.


06.05.2014; 21:00
хиты: 82
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь