пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Наведіть приклади, що ілюструють інстинкт як форму поведінки тварини.

Інстинкт - це вроджена і суворо координована форма поведінки тварини, здійснювана під впливом основних біологічних потреб. Інстинкт відображає корисний досвід попередніх поколінь даного біологічного виду, що реалізовується в поведінкових реакціях тварини, спрямованих на отримання результату, корисного для даної тварини в цілому.

Різноманітність і дивовижна доцільність спостерігаються в природі видів інстинктивної поведінки завжди вважалися одним з найбільш таємничих явищ життя. Зрозуміти, чому бджоли будують стільники або як павук плете свою павутину, можна лише з позиції еволюційного вчення. Всі живі істоти на нашій планеті протягом мільйонів років зустрічаються з такими повторюваними явищами природи, як зміна пір року, дня і ночі та ін; тварини будують свої житла, зустрічаються з ворогом або намагаються уникнути зустрічі з ним, шукають статевого партнера і т. п.

Надзвичайно складними, наприклад, є будівельні інстинкти громадських комах, стільники бджіл, гнізда мурашок і термітів і т.д.

Природа і структура інстинкту найкраще проявляються у хижих ссавців. Інстинктивне поведінка не відбувається саме по собі. Перш за все повинно виникнути відповідне біологічне потяг (мотивація). Наприклад, при появі почуття голоду тварина починає активно досліджувати навколишнє середовище, відшукуючи з допомогою органів почуттів зовнішні сигнали, які допоможуть задовольнити виниклу потребу.

Форми інстинктивної діяльності різноманітні, іноді дуже складні, наприклад діяльності комах птахів та інших тварин з добування їжі, будівництві гнізда і виведенню потомства (Ніхто не вчить птицю будувати гніздо, але ж коли вона вперше приступає до будівництва, то робить це так само, як і всі птахи її виду. Співочий дрізд вимазує лоточок глиною, а білобровик цього не робить. Ремез будує з рослинної пуху складне гніздо у вигляді мішечка, підвішеного до гілок дерева), сезонні перельоти птахів (Багато було здогадок і припущень про те, чому птахи відлітають на зиму і як вони знаходять при перельотах дорогу. У деяких птахів, наприклад, у зозуль, спочатку відлітають молоді, а потім дорослі, старі птахи. Отже, молодим ніхто не показує дорогу на зимівлю) і т.д. Тим не менш інстинктивна діяльність завжди відбувається за шаблоном, і тільки тривалі зміни умов існування можуть викликати в ній зрушення або призвести до формування нового інстинкту.


06.05.2014; 21:00
хиты: 115
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь